9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Obsedenost z globalnim segrevanjem se nadaljuje – mednarodni dan miru letos v znamenju podnebnega ukrepanja

Združeni narodi danes obeležujejo mednarodni dan miru, ki je letos posvečen nujnosti ukrepanja glede podnebnih sprememb in poteka pod geslom Podnebno ukrepanje za mir. S tem želijo Združeni narodi opozoriti na pomembnost boja proti podnebnim spremembam kot načina za ohranitev in spodbujanje miru po svetu.

 

“Danes se mir sooča z novo nevarnostjo: Podnebno krizo, ki ogroža našo varnost, naše preživljanje in naša življenja,” je odločitev za temo letošnjega dneva miru utemeljil generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Združeni narodi poudarjajo, da podnebne spremembe pomenijo grožnjo za mednarodni mir in varnost. Naravne nesreče denimo botrujejo razselitvi trikrat toliko ljudi kot konflikti in prisilijo milijone, da zapustijo domove. Zasoljevanje vode in pridelkov medtem ogroža varnost oskrbe s hrano.

Guterres se je v luči teh groženj odločil, da 23. septembra skliče podnebni vrh, ki se bo med drugim osredotočil na sektorje, ki ustvarjajo največ izpustov.

Obenem Združeni narodi ob dnevu miru pozivajo prav vse, naj ukrepajo proti podnebnim spremembam, saj poudarjajo, da je vsak človek del rešitve. To lahko izkaže med drugim z ugašanjem luči, uporabo javnega prevoza ali organiziranjem kampanj za dvig osveščenosti.

Po navedbah ZN so prav mladi ključni igralci pri dviganju osveščenosti, spodbujanju trajnostnih življenjskih slogov, ohranjanju narave in podpori obnovljivim virom energije. Tako bodo ob letošnjem mednarodnem dnevu miru prav mladi na sedežu ZN predstavili svoje projekte, ki so se jih lotili v okviru boja proti podnebnim spremembam in za spodbujanje miru.

Mednarodni dan miru se vsako leto po svetu obeležuje 21. septembra. Generalna skupščina ZN je ta dan posvetila krepitvi idealov miru tako znotraj narodov kot med njimi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine