18.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Obcestni “roparji” v Južnoafriški republiki usmrtili beli par: Oblasti kljub izjavam prič zatrjujejo, da ni šlo za rasistično motiviran zločin

Neznani napadalci v JAR so sredi belega dne usmrtili bel par na avtocesti, kateremu je zmanjkalo bencina. Južnoafriške oblasti, kljub izjavam prič zanikajo da bi šlo za rasno motiviran dvojni umor ter trdijo, da bil zgolj tragičen a ponesrečen rop.

 

19-letnemu Johancu Fleischmanu in njegovemu 21-letnemu dekletu Jessici Kuhn je na cesti nedaleč od Johannesburga zmanjkalo bencina. Poklicala sta prijatelja na pomoč, a v tem času so jih neznanci napadli in ubili.

Fleischman in Kuhnova sta bila hladnokrvno usmrčena, sta po poročanju Daily Maila povedala dva uslužbenca, ki sta bila z njima v avtu.

Policija vztraja, da je šlo za ponesrečen rop

V času, ko so ob cesti čakali na prijatelja, ki bi pripeljal bencin, so se okoli prikazali trije napadalci. Ti so brutalno pretepli dva črna delavca. Fleischmana in Khunovo pa ozmerjala z “Umuhulungu”, kar je v JAR žaljivka s katero označujejo belce.

Eden od napadalcev je nato izvlekel pištolo in izstrelil najmanj devet metkov, od katerih so trije zadeli Fleischmana. Ta je obležal mrtev na cesti. Drugi morilec je stopil do avta v katerem se je skrivala Kuhnova, jo ustrelil v glavo in hladnokrvno segel po njen telefon. Zatem so trije napadalci zažgali avtomobil in zapustili prizorišče.

Požar v avtomobilu je pogasil mimoidoči motorist, ki je tudi poklical oblasti. Te so v svoji preiskavi navkljub izjavam dveh hudo pretepenih delavcev zanikale, da bi lahko bil napad rasno motiviran.

Kot je povedal vodja policijskega odbora province Gauteng M.R. Patel, “Pravijo, da so napadalci za voznikua uporabili besedo “Uhmlungu”, ki je določen izraz za “belca” preden so začeli streljati, a mislim, da to ne pomeni, da je bil napad rasističen.” Po njegovem mnenju je bil vse skupaj zgolj ponesrečen rop, ki je eskaliral zato, ker se je Fleischman upiral.

V preteklosti smo že poročali o sistematičnih poskusih zatajevanja zločinov nad belci v JAR. Neodvisna novinarka in režiserka Lauren Southern je na to temo celo posnela dokumentarec naslovljen Farmlands, ki je v celoti dostopen na Youtubu.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine