3.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

O požaru v katedrali Notre Dame bo danes razpravljala tudi francoska vlada

Francoska vlada bo današnjo sejo posvetila razpravi o posledicah požara, ki je v ponedeljek zajel znamenito pariško katedralo Notre Dame, pogasili pa so ga šele v torek dopoldne. V znak solidarnosti s pariško škofijo pa bodo zvečer zazvonili zvonovi vseh katedral po Franciji.

 

Več francoskih pristojnih ministrov je že v torek na poziv premierja Edouarda Philippa razpravljalo o tem, kako bi obnovili gotsko katedralo, ki je bila v požaru delno uničena. Danes pa bo temu posvečena tudi celotna seja vlade.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v torek v nagovoru državljanom izrazil željo, da bi katedralo obnovili v petih letih. Sodržavljane je pozval k ukrepanju.

Medtem se bo na pogorišču nadaljeval ogled stanja. Po prvem ogledu v torek so ocenili, da se splošna konstrukcija stavbe dobro drži, a so odkrili tudi nekaj šibkih točk, predvsem pri severni prečni ladji. Te so že zavarovali. Požar je uničil streho in nekatere druge dele stavbe, med njimi stolpič.

Preiskovalci bodo nadaljevali iskanje vzroka požara, ki še vedno ni znan. Zaenkrat se zdi najverjetnejša domneva, da je bil povezan z obsežnimi obnovitvenimi deli, ki so potekala na cerkvi. Tudi preiskovalci izhajajo iz domneve, da se je zgodila nesreča, saj nimajo nobenih dokazov, da bi šlo za nameren požig.

Prav tako bodo še naprej zbirali sredstva za obnovo pariške katedrale. Mnogi premožni Francozi, podjetja, Združeni narodi, Evropska unija in posamezne države so pomoč napovedali že v torek. Za obnovo so glede na obljube zbrali že več kot 800 milijonov evrov finančnih sredstev, države pa ponujajo predvsem pomoč strokovnjakov.

Ob 18.50, uri, ko je v ponedeljek izbruhnil požar, pa bodo v znak solidarnosti s pariško škofijo zazvonili zvonovi vseh katedral v državi, je sporočila francoska škofovska konferenca.

Zadnje novice

Sorodne vsebine