8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Novo leto Rusom prineslo višji DDV

V Rusiji so danes začele veljati zakonske spremembe, po katerih se osnovna stopnja davka na dodano vrednost (DDV) dviguje z 18 na 20 odstotkov. Znižana 10-odstotna stopnja, ki velja za osnovna živila, zdravila, otroške izdelke in knjige ter časopise medtem ostaja nespremenjena. Zaradi ukrepa se napoveduje dvig inflacije.

Tudi raziskave o razpoloženju potrošnikov po poročanju ruske tiskovne agencije Tass kažejo, da potrošniki pričakujejo dvig cen. V prvi polovici leta naj bi se tako inflacija s trenutne približno štiriodstotne ravni dvignila na 5,5 odstotka, nato pa se bo po napovedih počasi umirjala in se v začetku 2020 vrnila na raven štirih odstotkov.

Realna rast plač v Rusiji se medtem upočasnjuje in naj bi letos dosegla le 1,5 odstotka. Napovedi poslovne šole Moscow Higher School of Economics, ki jih povzema ruski časnik v angleškem jeziku The Moscow Times, tako govorijo o že petem zaporednem letu s padcem realnega razpoložljivega dohodka gospodinjstev. Posledica teh trendov sta med drugim tudi nižja stopnja varčevanja in povečano zadolževanje gospodinjstev.

Rusko gospodarstvo, ki je že vse od izbruha rusko-ukrajinskega spora in ruske priključitve polotoka Krim pod udarom sankcij Zahoda, medtem še naprej beleži neizrazito rast. V 2018 naj bi se ustavila pri 1,8 odstotka, letos pa se naj bi po zadnjih napovedih ruske centralne banke upočasnila na 1,3 odstotka. Negativno na gospodarstvo vplivajo tudi nizke cene nafte.

Zadnje novice

Sorodne vsebine