18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Novo krizno žarišče na Bližnjem vzhodu – sirski Kurdi pred načrtovano turško ofenzivo razglasili splošno mobilizacijo

Kurdske oblasti na severu Sirije so pred načrtovano turško ofenzivo na severu Sirije danes razglasile tridnevno splošno mobilizacijo. Prebivalce so pozvali, naj se odpravijo na mejo s Turčijo in se uprejo zavojevalcem.

 

“Medtem ko se grožnje in mobilizacija turške vojske in njenih plačancev stopnjujejo, pozivamo naše ljudi, naj gredo na območje ob meji s Turčijo, kjer bodo v teh občutljivih zgodovinskih trenutkih izpolnili svojo moralno dolžnost in se uprli,” so sporočile kurdske oblasti.

Turška vojska medtem kopiči svoje sile ob meji s Sirijo. Po poročanju turških medijev je na poti v okrožje Akcakale v pokrajini Sanliurfa, ki leži nekaj kilometrov od strateškega kraja Tal Abjad na sirski strani meje, konvoj več kot 100 vozil z vojaki, orožjem in gradbeno mehanizacijo. V Ankari so v torek napovedali, da bo turška vojska v kratkem prestopila turško-sirsko mejo.

ZDA so v ponedeljek začele umikati svoje enote z območij na severovzhodu Sirije, s čimer so odprle pot za turški vdor. Sirske demokratične sile (SDF), ki jih sestavljajo v glavnem kurdske enote, nadzorujejo obsežna območja na severovzhodu Sirije.

Ankara želi kurdske sile pregnati z obmejnih območij, saj so po njihovem prepričanju povezane s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki se v Turčiji bori proti tamkajšnjim oblastem.

Rusija je medtem opozorila, da ZDA s svojo politiko povzročajo dodatno zmedo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da Američani z umikom s severa Sirije pošiljajo mešana sporočila, zmeda pa bi lahko podžgala celotno regijo. “Temu se je treba izogniti za vsako ceno,” je izjavil med obiskom v Kazahstanu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine