13.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Novičok pri zastrupljenem Britancu našli v steklenički za parfum

Z novičokom zastrupljeni Britanec je v stik z živčnim strupom prišel prek stekleničke za parfum, je dejal njegov brat. Policija je že pred tem sporočila, da so novičok na domu Charlieja Rowleya našli v steklenički, da gre za parfumsko embalažo, pa niso želeli potrditi. Rowley in njegova umrla partnerica naj bi sicer imela navado stikati po smeteh.

Matthew Rowley je danes za britanski BBC povedal, da mu je njegov 45-letni brat, ki je pri zavesti, a v kritičnem stanju, povedal, da je našel stekleničko za parfum, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Policija je že pred tem povedala, da so živčni strup našli v steklenički na domu zastrupljenega v kraju Amnesbury na severozahodu Anglije.

Rowley je zbolel 30. julija, nekaj ur za tem, ko se je zaradi izpostavljenosti istemu strupu zgrudila njegova 44-letna partnerica Dawn Sturgess. Sturgessova je umrla 8. julija. Policija je povedala, da je par rokoval s kontaminiranim predmetom in da je bil izpostavljen veliki količini strupa.

Poslanec v okraju John Glen je medtem za BBC povedal, da je par morda v stik s kontaminiranim predmetom prišel, ker “sta imela navado stikati po smeteh”. Sturgessova je živela v domu za brezdomce.

Amnesbury leži nedaleč od mesta Salisbury, kjer sta se z istim strupom marca zastrupila nekdanji ruski agent Sergej Skripal in njegova hči. Oba sta medtem okrevala. Velika Britanija je krivdo za napad na Skripalova pripisala Rusiji.

Policija za zdaj ni mogla potrditi, da je bil novičok, s katerim sta se zastrupila Rowley in Sturgessova, iz iste zaloge kot tisti, za katerim sta obolela Skripalova. Morebitna povezava med obema primeroma je glavni predmet policijske preiskave.

Devetnajstletni sin Sturgessove Ewan Hope je ameriškega predsednika Donalda Trumpa pozval, naj smrt njegove matere omeni na današnjem srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. “Za mater moramo priti do pravice,” je dejal v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Mirror.

Zadnje novice

Sorodne vsebine