26.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Novi španski zunanji minister: Zahteve po neodvisnosti Katalonije največji problem Španije

Novi španski zunanji minister Josep Borrell je danes katalonske zahteve po neodvisnosti označil za “največji možen problem, ki lahko doleti kakšno državo”. Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta je ob prevzemu poslov od svojega predhodnika Alfonsa Dastisa dejal še, da se Evropska unija sooča s krizo zaupanja.

“To so težki časi. Španija se morda sooča z največjim možnim problemom, ki lahko doleti kakšno državo, to je problem ozemeljske celovitosti,” je povedal rojeni Katalonec, ki nasprotuje neodvisnosti te pokrajine. Bil je tudi v prvih vrstah na demonstracijah za enotno Španijo, ki so jih organizirali pred referendumom o katalonski neodvisnosti.

Zagovorniki neodvisnosti pokrajine so sicer do Borrellovega imenovanja za zunanjega ministra kritični, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi španski zunanji minister, ki je med letoma 2004 in 2007 predsedoval Evropskemu parlamentu, je spregovoril tudi o EU. “Če bi leta 2007 zaspal in se 11 let kasneje zbudil, Evrope ne bi prepoznal,” je dodal. “Leta 2007 smo imeli veter v jadrih, danes pa imamo krizo zaupanja v politični projekt,” je povedal.

V času, ko se unija pripravlja na izstop Velike Britanije, v Italiji pa je oblast prevzela evroskeptična vlada, je Španija dobila proevropsko vlado. Novi španski premier, 48-letni socialist Pedro Sanchez je poleg Borrella v svojo ministrsko ekipo na mesto gospodarske ministrice imenoval še Nadio Calvino, ki je doslej vodila generalni direktorat za proračun na Evropski komisiji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine