10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Novi sev se hitro širi: Na Škotskem in v Angliji ustavljajo javno življenje

V Angliji in na Škotskem danes zaradi hitrega širjenja okužb z novim sevom novega koronavirusa za več tednov popolnoma ustavljajo javno življenje. Britanska vlada je v luči teh ukrepov danes potrdila pomoč podjetjem, prizadetim v pandemiji covida-19, v višini 4,6 milijarde funtov (5,1 milijarde evrov).

Ustavitev javnega življenja bo v Angliji veljala vsaj šest tednov, do sredine februarja, je Johnson napovedal v ponedeljek zvečer. Minister Michael Gove pa je danes ocenil, da bi lahko popolno zaprtje Anglije trajalo do sredine marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Škotskem bo ustavitev javnega življenja veljala vsaj do konca januarja, ko bodo preučili, ali bodo ukrepe podaljšali.

Čeprav bo ustavitev javnega življenja uradno v Angliji začela veljati v sredo, so tudi tam danes že zaprli večino šol in fakultet, premier Boris Johnson pa prebivalce poziva, naj ukrepe spoštujejo že danes.

V Angliji bodo ljudje domove smeli zapustiti le izjemoma – za odhod k zdravniku, po nakupih nujnih življenjskih potrebščin, rekreacijo ali odhod na delo, ki ga ni mogoča opraviti od doma. Pouk v šolah in na fakultetah bo najmanj do konca polletja potekal na daljavo.

Zaprte bodo neživilske trgovine, restavracije in zabaviščni objekti, ne bodo pa denimo zaustavili profesionalnih športov, kot je angleška profesionalna nogometna liga.

Po Johnsonovih napovedih naj bi vsi starejši nad 70 let ter zdravstveni in socialni delavci, ki so v prvih bojnih vrstah boja proti covidu, imeli možnost cepljenja s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 do sredine februarja, poroča BBC.

Prihajajoči tedni na Otoku bodo najtežji doslej, je opozoril Johnson. Zaradi hitrega naraščanja okužb so bolnišnice po velikim pritiskom, največjim od izbruha pandemije covida-19, je poudaril.

Pomoč, ki jo je v luči teh ukrepov danes potrdila vlada v Londonu, bo podjetjem pomagala prebroditi prihodnje težke mesece, kar bo ključno za ohranjanje delovnih mest, je danes po poročanju AFP poudaril finančni minister Rishi Sunak.

V Združenem kraljestvu so v ponedeljek potrdili 58.784 novih okužb z novim koronavirusom, v zadnjih sedmih dneh pa so v primerjavi s tednom prej potrdili 50 odstotkov več okužb.

Zadnje novice

Sorodne vsebine