15.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Novi predsednik nemške Krščansko-demokratske unije (CDU) je postal Armin Laschet, ki naj bi sledil politiki Merklove

Avtor: STA, V. M.

Nemški krščanski demokrati (CDU) so v soboto za novega predsednika stranke izbrali ministrskega predsednika Severnega Porenja-Vestfalije Armina Lascheta. Ta velja za zagovornika sredine in zmernosti in se je po odstopu dosedanje predsednice Annegret Kramp-Karrenbauer zdel naravni naslednik kanclerke Angele Merkel na čelu stranke.

Laschet je v drugem krogu glasovanja na sobotnem digitalnem kongresu stranke dobil 521 glasov od skupno 991 delegatov, njegov tekmec, odvetnik Friedrich Merz 466.
Zaradi pravil bodo morali delegati glas za novega predsednika oddati tudi po pošti. Te bodo prešteli do 22. januarja, ko bodo tudi potrdili zmagovalca. V prvem odzivu na izvolitev se je Laschet zahvalil za zaupanje in pošteno predvolilno kampanjo. “Zavedam se odgovornosti, ki je povezana s tem položajem. Sedaj je pomembno, da se bo CDU dobro odrezala na deželnih volitvah v prihodnjih nekaj tednih,” je še dejal.

Za položaj predsednika so se potegovali trije kandidati

V prvem krogu glasovanja so se za položaj predsednika CDU potegovali trije kandidati; poleg Lascheta in Merza še nekdanji okoljski minister Norbert Röttgen. Oba poraženca sta Lachetu čestitala za zmago in mu v letošnjem volilnem letu zaželela veliko uspeha. Pred nami je “zelo naporen čas za vse”, je dejal Merz, ni pa želel razkriti, kako po porazu vidi svojo nadaljnjo vlogo v stranki. Röttgen je napovedal, da bo z vsemi silami podprl Lascheta.

Pred prvim krogom glasovanja so vsi trije kandidati nagovorili 1001 delegata. Lachet je pozval CDU, naj se zoperstavi nadaljnjim delitvam v državi. “Spregovoriti moramo odkrito, vendar ne polarizirati,” je dejal 59-letnik. “Zmagamo lahko le, če se postavimo v sredino,” je dodal.

Ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije je že dlje časa eden vidnejših politikov CDU, ki je pogosto zvesto stal ob kanclerki Merkel in zagovarjal nadaljevanje njene politike. V zadnjih mesecih je bil sicer večkrat tarča kritike zaradi svoje protikoronske politike. Laschet je namreč zagovarjal rahljanje ukrepov, medtem ko je večina drugih pozivala k strožjim ukrepom za zajezitev koronavirusa.

Vzpon Lacheta v stranki se je začel po letu 2012

Vzpon 59-letnika, ki je več let delal kot novinar, se je začel, ko je po porazu Norberta Röttgena leta 2012 prevzel vodenje CDU v Severnem Porenju-Vestfaliji in postal namestnik vodje zvezne CDU. Pet let kasneje mu je na deželnih volitvah uspelo premagati socialdemokrate (SPD) v njihovi dolgoletni trdnjavi. Deželno vlado je oblikoval skupaj z liberalci (FDP). V svojih nastopih poudarja pomen enotnosti stranke.

Na kongresu CDU so po izglasovanju Lascheta glasovali tudi o drugih vodilnih položajih v stranki, med drugim o vseh petih namestnikih predsednika stranke. Na eno od teh mest je bil po pričakovanjih izvoljen minister za zdravje Jens Spahn, a je dobil le 589 glasov, kar je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa najslabši rezultat med vsemi izvoljenimi kandidati na ta položaj.

Poleg Spahna so bili za namestnike predsednika stranke izvoljeni ministrski predsednik dežele Hessen Volker Bouffier, predsedujoča CDU v Oldenburgu Silvia Breher, ministrica za kmetijstvo Julia Klöckner in notranji minister dežele Baden-Württemberg Thomas Strobl.

V Nemčiji se začenja “super volilno leto”

Z izborom novega predsednika CDU se v Nemčiji začenja super volilno leto. V šestih deželah bodo letos volili deželne parlamente, vrhunec pa bodo parlamentarne volitve 26. septembra.
Laschetu je za izvolitev na čelo CDU med drugim čestital kanclerski kandidat socialdemokratov (SPD), finančni minister in podkancler Olaf Scholz. Nemški Zeleni so ocenili, da novega predsednika CDU čaka zahtevna naloga, da CDU na novo opredeli po koncu obdobja Angele Merkel. Predsednica Levice Katja Kipping pa je prepričana, da ima CDU z Laschetom sicer novega predsednika stranke, a še zdaleč ne kanclerskega kandidata.

Številne čestitke novemu predsedniku CDU

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v videoposlanici delegatom CDU izrazil veselje nad močno CDU. “To ni pomembno za Nemčijo, pač pa tudi za nas, sosednjo državo in rekel bi, da za celotno Evropsko unijo,” je dejal. Laschetu so med drugim že čestitali za izvolitev nekateri vidni politiki Hrvaške, Srbije in Italije.

Predsednik slovenske vlade in Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je včeraj že čestital novemu predsedniku nemških socialnih demokratov (CDU) Arminu Laschetu za izvolitev. Na Twitterju je Janša čestitko objavil v nemščini in še zapisal, da se veseli nadaljnjega sodelovanja med SDS in CDU. Prav tako je Laschetu čestital predsednik NSi in minister Matej Tonin.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine