16.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Novi mostarski škof Petar Palić prvič uradno obiskal Medžugorje – vas zanima, kaj je povedal?

Včeraj zvečer je v cerkvi sv. Jakoba v Medžugorju, ki je v zadnjih 40 letih novo svetovno romarsko središče, potekala slovesna maša ob prazniku Marijinega brezmadežnega spočetja. Mašo je vodil novi mostarski škof msgr. Petar Palić, skupaj z njim je somaševal tudi apostolski vizitator za Medžugorje msgr. Henryk Hoser, ki je mostarskega škofa tudi povabil, pridružil se mu je še medžugorski župnik pater Marinko Šakota.

 

Medžugorje je namreč skoraj od začetka kamen spotike za lokalne cerkvene oblasti. Znano je, da je bil ob začetku prikazovanj leta 1981 tedanji mostarsko-duvanjski škof Pavao Žanić najprej naklonjen dogajanjem, kasneje pa je mnenje spremenil. Tudi njegov naslednik Ratko Perić je imel zelo zadržan odnos do medžugorskega fenomena. Župnijo je obiskoval ob birmanskih slovesnostih in ob pogrebih, ko so pokopali katerega od duhovnikov. Sicer pa se je Medžugorju raje izognil.

Sedanji mostarsko-duvanjski škof in upravitelj trebinjsko-mrkanjske škofije Petar Palić je bil zadnje dve leti sicer škof na Hvaru. Za mostarskega škofa je bil imenovan 11. julija letos, umeščen pa 14. septembra. Prihaja iz župnije Janjevo (Kosovo), ki so jo nekdaj oskrbovali tudi slovenski salezijanci. Njegov sorodnik, prav tako iz Janjeva, je sedanji tržaški eksorcist in ustanovitelj nove redovne skupnosti pater Rosario Palić.

V sklopu novih škofovskih imenovanj v Cerkvi na Hrvaškem ter v BiH je bilo sicer v zadnjem letu opravljenih precej kadrovskih premestitev, saj je bilo imenovanih kar nekaj novih škofov koadjutorjev, ki imajo pravico nasledstva. V Sarajevu bo kardinala Vinka Puljića nasledil nadškof Tomo Vukšić, ki je sedaj nadškof pomočnik, ni pa še znano, kdaj bo to. Po odločitvi papeža Frančiška ostaja Puljić ordinarij vrhbosenske nadškofije, dokler ne bo prišlo do drugačne odločitve. Lani jeseni se je (predčasno) upokojil tedanji sarajevski pomožni škof Pero Sudar.

Naslednika sta dobila tudi nadškofa na Reki ter v Splitu, namreč Ivan Devčić ter Marin Barišić, ki bosta čez dve oz. tri leta izpolnila kanonično starost za upokojitev. Nato bo reško škofijo prevzel dosedanji dubrovniški škof Mate Uzinić, splitsko-makarsko pa dosedanji puljsko-poreški škof Dražen Kutleša.

A vrnimo se k obisku škofa Palića v Medžugorju. Slednji je v svojem nagovoru uvodoma pojasnil, da je obisk v skladu z odredbo papeža Frančiška z dne 12. maja 2019, obiska krajevnega škofa pa ni mogoče tolmačiti kot uradno cerkveno priznanje dogajanja v Medžugorju, saj so še vedno potrebna raziskovanja s strani Cerkve, da se izključi morebitne zmote v nauku ter dvoumnosti. Cerkev dosedaj še ni priznala avtentičnosti Marijinih prikazovanj, je še dejal. »Moj prihod v Medžugorje je prihod škofa in pastirja v župnijo na področju škofije, ki mi je bila izročena, ne glede na to, da je župnija trenutno pod jurisdikcijo apostolskega vizitatorja.«

V nadaljevanju je škof Palić pozornost usmeril k včerajšnjemu prazniku. »Bog je izbral Marijo, da bi, osvobojena madeža izvirnega greha, svetu rodila Odrešenika, Jezusa Kristusa, Božjega Sina. Izbor ni Marijina zasluga, pridobljena v tej solzni dolini, pač pa projekt Božje ljubezni,« je dejal. Spomnil je na svetopisemske odlomke tega dne, o Adamu in Evi, ki se skrivata pred Bogom in iščeta krivdo v drugem. Marija se ni skrivala, pač pa se je dala na razpolago.

Škof je spomnil tudi na aktualno stisko zaradi pandemije covid19. Kot je dejal, nam pandemija daje vedeti, da je vsak od nas lahko okužen in širi okužbo. »Podobno nam govori tudi vera v odnosu do greha – vsi smo potopljeni v zgodovino greha in krivde, pri čemer vse bolj tonemo in sodelujemo s svojimi grehi. In vsak dan čutimo, da naše osebne moči niso dovolj, da bi se osvobodili iz mreže greha,« je dejal.

»Marijina zgodba je vaša in moja zgodba. Ponovno je angel poslan v vaš dom in vam govori: veselite se, ki ste polni milosti! Bog je v vas in izpolnjuje vaše življenje z resničnim življenjem,« je svoj nagovor zaključil škof Palić.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine