9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Novi grški premier Micotakis že na prvi seji nove grške vlade zadal udarec dosedanji socialistični politiki – napovedal je znižanje davkov

Novi grški premier Kiriakos Micotakis je danes na prvi seji svoje vlade napovedal, da bodo do konca meseca pripravili zakonodajni predlog za znižanje davkov, ki so ga obljubili v predvolilni kampanji.

 

Med drugim je Micotakis napovedal, da bodo od začetka leta 2020 v dveh letih za 30 odstotkov znižali davek na nepremičnine, ki ga je v času gospodarske krize uvedla vlada pod vodstvom konservativne Nove demokracije. Micotakis takrat te stranke še ni vodil.

Postopno namerava znižati tudi davek na dobiček pravnih oseb, in sicer za osem odstotkov. Napovedal je tudi spremembe dohodninske lestvice za razbremenitev davkoplačevalcev, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Niti dneva ne smemo izgubiti,” je na današnji seji nove grške vlade povedal ministrom. Predal jim je seznam nalog, ki jih morajo opraviti do decembra, in napovedal, da bodo njihovo delo ves čas ocenjevali.

Nova vlada pod Micotakisovim vodstvom, ki jo sestavlja 18 ministrov in namestnik premierja, je prisegla v torek, zgolj dva dni po predčasnih parlamentarnih volitvah. Na teh je Nova demokracija osvojila skoraj 40 odstotkov glasov in bo imela 158 poslanskih sedežev v 300-članskem parlamentu.

Levičarska stranka Siriza dosedanjega premierja Aleksisa Ciprasa je prejela 31,5 odstotka glasov, imela pa bo 86 poslanskih mandatov.

V kampanji je vodja Nove demokracije obljubljal preporod skozi vrsto reform na področjih izobraževanja, uprave in pravosodja ter spremembe na trgu delovne sile, s čimer želi zmanjšati stopnjo brezposelnosti, ki je v času krize poletela v nebo. Njegov cilj je prenoviti desetmilijonsko državo do leta 2021, ko bodo slavili 200-letnico moderne grške republike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine