6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Nov začetek na Bližnjem vzhodu: Voditelji Izraela, Bahrajna in Združenih arabskih emiratov pred Belo hišo podpisali zgodovinski sporazum o normalizaciji odnosov med državami

V torek, 16. septembra 2020 so predstavniki Izraela, Bahrajna in Združenih arabskih emiratov v Washingtonu D.C. podpisali zgodovinski mirovni dogovor, ki je nastal s pomočjo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ameriškega predsednika so zaradi prizadevanja za mir v svetu prejšnji teden kar dvakrat nominirali za Nobelovo nagrado za mir. Prvič za mirovni sporazum med Izraelom in ZAE, ki se jima je sedaj pridružil še Bahrajn, drugič pa zaradi zgodovinskega mirovnega sporazuma med Srbijo in Kosovom.

 

“To popoldne smo zbrani tu, da spremenimo tok zgodovine,” je zbranim na slavnostnem podpisovanju tako imenovenega “Abrahamovega sporazuma”, katerega namen je normalizacija odnosov med Izraelom, Bahrajnom in ZAE, zaupal ameriški predsednik Donald Trump. “Po desetletjih razprtij in nasprotij, obeležujemo začetek novega Bližnjega vzhoda.”

Pri podpisovanju mirovnega sporazuma pred Belo hišo so sodelovali ameriški predsednik Trump, izraelski premier Benjamin Netanyahu, zunanji minister Bahrajna Abdullatif bin Rashid Al Zayani in zunanji minister ZAE Abdullah bin Zayed bin Sultan Al Nahyan.

Bahrajn in ZAE sta prvi arabski državi, ki sta priznali Izrael, po Jordaniji, ki je to storila leta 1994 in Egiptu, ki je to storil 1974. Trump je napovedal, da bodo k podpisu Abrahamovega sporazuma kmalu pristopilo še najmanj pet drugih držav. Dogovor pomeni normalizacijo ekonomskih odnosov arabskih držav z Izraelom, odpiranje veleposlaništev v Izraelu, izmenjavo veleposlanikov ter, kar se Izraela tiče, odpiranje mošeje Al Aqsa v Jeruzalemu na tempeljskem griču za muslimane.

Ob svečani priložnosti je Trump spomnil na svoj prvi obisk v Savdski Arabiji leta 2017, kjer je arabske države pozval naj zavržejo terorizem in zasledujejo mir, poroča Breitbart. “Moje sporočila tistega dne je bilo preprosto, združite se proti skupnim sovražnikom civilizacije,” je povedal Trump.

Palestinci nasprotujejo, Savdijci modro molčijo
Celotna zadeva ni bila povšeči Palestincem. Teroristi iz Gaze so se v odziv na podpis sporazuma o normalizaciji odnosov med državami odzvali s salvo raketnih napadov na Ashkelon in Ashdod, poroča RT.  V napadu naj bi bilo ranjenih šest ljudi, še šest pa jih je potrebovalo pomoč zaradi “čustvenega in psihološkega šoka”. Raketni napadi teroristov so se nadaljevali dolgo v noč.

Iz Hamasa so sporočili, da sporazum med Izraelom, ZAE in Bahrajnom “ni vreden črnila na papirju” in dodali da “so Palestinci odločeni, da nadaljujejo boj za svoje pravice.” Trump je ostaja prepričan, da se bodo tudi Palestinci sčasoma vnesli, drugače bodo prepuščeni samim sebi. ZDA so namreč že ustavile finančno pomoč, ki so jo dolga leta pošiljali Palestincem, je razkril Trump.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine