24.8 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Nov vojaški konflikt na vidiku? Ameriški lovci ob obali Aljaske prestrezajo ruska letala

Ameriška vojaška letala so danes že drugič v dveh dneh prestregla ruska letala, ki so vstopila v zračno tamponsko območje ob obali Aljaske, so sporočili iz poveljstva zračne obrambe Severne Amerike (Norad). V Moskvi so potrdili, da so njihova letala letela ob obali Aljaske, a da niso vstopila v zračni prostor nobene druge države.

 

Kot so navedli v skupnem ameriško-kanadskem poveljstvu Norad, so bili v obeh incidentih udeleženi ruska bombnika Tupoljev 95 in lovca Suhoj 35. Prestregla pa sta jih ameriška lovca F-22, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska vojaška letala so ostala v mednarodnem zračnem prostoru in nobeno ni vstopilo v ameriški ali kanadski zračni prostor, so dodali.

Po navedbah pristojnih ameriških oblasti je treba vsak vstop v zračno tamponsko območje pred Aljasko vnaprej napovedati. Območje se razteza 300 kilometrov od obale Aljaske.

Z ruskega obrambnega ministrstva so tako v ponedeljek kot danes sporočili, da so njihova letala opravila opazovalne polete ob obali Aljaske. Polete so izvedli v skladu mednarodnimi pravili glede uporabe zračnega prostora in niso prekršili zračnega prostora druge države. Potrdili so, da so jih spremljala ameriška letala F22.

Zadnje novice

Sorodne vsebine