30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Nov vojaški konflikt na vidiku? Ameriški lovci ob obali Aljaske prestrezajo ruska letala

Ameriška vojaška letala so danes že drugič v dveh dneh prestregla ruska letala, ki so vstopila v zračno tamponsko območje ob obali Aljaske, so sporočili iz poveljstva zračne obrambe Severne Amerike (Norad). V Moskvi so potrdili, da so njihova letala letela ob obali Aljaske, a da niso vstopila v zračni prostor nobene druge države.

 

Kot so navedli v skupnem ameriško-kanadskem poveljstvu Norad, so bili v obeh incidentih udeleženi ruska bombnika Tupoljev 95 in lovca Suhoj 35. Prestregla pa sta jih ameriška lovca F-22, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ruska vojaška letala so ostala v mednarodnem zračnem prostoru in nobeno ni vstopilo v ameriški ali kanadski zračni prostor, so dodali.

Po navedbah pristojnih ameriških oblasti je treba vsak vstop v zračno tamponsko območje pred Aljasko vnaprej napovedati. Območje se razteza 300 kilometrov od obale Aljaske.

Z ruskega obrambnega ministrstva so tako v ponedeljek kot danes sporočili, da so njihova letala opravila opazovalne polete ob obali Aljaske. Polete so izvedli v skladu mednarodnimi pravili glede uporabe zračnega prostora in niso prekršili zračnega prostora druge države. Potrdili so, da so jih spremljala ameriška letala F22.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine