6.4 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Nov silovit potres na Hrvaškem danes zjutraj!

Hrvaško je dan po torkovem rušilnem potresu davi ob 6.16 stresel nov močan potresni sunek, ki ga je bilo čutiti tudi ponekod v Sloveniji. Po prvih podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je bil epicenter potresa z magnitudo 4,9 18 kilometrov zahodno od Siska.

 

 

Prvemu je po poročanju hrvaških medijev ob 6.27 sledil še en potresni sunek, oba pa sta bila šibkejša od torkovega rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,4 stresel območje jugovzhodno od Zagreba.

Torkov rušilni potres je zahteval sedem življenj, največ gmotne škode pa je na območjih Petrinje, Gline in Siska.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so danes ob 6.15 zabeležili močan potresni sunek, magnitude 4,9. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 150 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Petrinje na Hrvaškem.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, po prvih podatkih pa so potres čutili številni prebivalci Slovenije, so še sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje.

Na Hrvaškem se bo danes sicer nadaljevala reševalna operacija in odstranjevanje posledic torkovega rušilnega potresa, ki je z magnitudo 6,4 stresel območje jugovzhodno od Zagreba. Največ gmotne škode je na območjih Petrinje, Gline in Siska. Medtem bo v Zagrebu na obisku evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Številni gasilci, gorski reševalci, pripadniki civilne zaščite, vojaki, komunalni delavci in prebivalci bodo danes nadaljevali z odstranjevanjem posledic potresa, ki je zahteval več smrtnih žrtev in poškodovanih. Na območju so reševalci iz vse države.

Poveljnik gasilcev v Sisku Miroslav Golub je v torek zvečer dejal, da je bilo v potresu poškodovanih veliko stavb in da jim pomagajo gasilci z vseh koncev države. V pogovoru za regionalno televizijo N1 je izpostavil, da so uspeli izpod ruševin rešiti veliko ljudi. Ocenil je, da bo odstranjevanje ruševin trajalo več tednov.

Na terenu so številna gasilska vozila in različna gradbena mehanizacija. Reševalci so opremljeni s posebno opremo za reševanje izpod ruševin. Med drugim imajo tudi reševalne pse, ki so v torek v ruševinah našli več oseb.

Na Hrvaškem potekajo tudi akcije solidarnosti, v katerih državljani zbirajo najnujnejše potrebščine za prebivalce s prizadetih območij. Pomoč so ponudile tudi druge države. Slovenija je med drugim ponudila šotore, postelje in grelnike.

Potres so v torek čutili tudi po vsej Sloveniji. Slovenska uprava za jedrsko varnost je sporočila, da po potresu sodeluje z osebjem Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki se je samodejno zaustavila. Najkasneje danes naj bi izvedli izredno inšpekcijo v nuklearki, po nadaljnjih analizah dogodka bo sledil še podrobnejši inšpekcijski pregled.

Zadnje novice

Sorodne vsebine