7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Norveška bo odvisnikom ponudila brezplačni heroin na recept

Norveška, ki ima eno najvišjih stopenj smrtnosti zaradi predoziranja z mamili v Evropi, bo preizkusno uvedla predpisovanje brezplačnega heroina na recept za najhujše odvisnike. Cilj je izboljšati kakovost življenja odvisnikov, je danes sporočila vlada v Oslu.

Norveški direktorat za zdravje in socialne zadeve ima nalogo oblikovati eksperimentalni projekt, v katerem naj bi identificirali bolnike, ki bi jim program heroina na recept najbolj koristil. Preučiti mora tudi, kako bi ga izvajali v praksi, in izračunati stroške, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Upamo, da bo to prineslo rešitev, ki bo omogočila boljšo kakovost življenja nekaterih odvisnikov, ki so danes zunaj našega dosega in jim trenutni progami ne nudijo dovolj,” je ob napovedi programa na Facebooku zapisal minister za zdravje Bente Hoie.

Norveška ima eno najvišjih stopenj smrtnosti zaradi predoziranja z mamili v Evropi. V letu 2015 jih je bilo 81 na milijon. Pred Norveško sta le Estonija (132 smrti na milijon) in Švedska (88 smrti na milijon), kažejo podatki Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami.

Terapija z medicinskim heroinom, ki so jo že preizkusili v Švici, na Nizozemskem in Danskem, velja za sporno, a njeni podporniki trdijo, da izboljša kakovost življenja odvisnikov in zmanjša stopnjo smrtnosti, prav tako pa zmanjša kriminal in z njim povezane stroške.

Prvo zdravljenje v okviru programa je na Norveškem predvideno leta 2020. Pobuda bi lahko po ocenah časnika Aftenposten koristila do 400 odvisnikom.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine