2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Norostim ni videti konca: judovska organizacija ADL razglasila simbol za OK za simbol sovraštva – ali to lahko pomeni tudi prepoved prodaje Podravkine »Vegete«?

Levičarska CNN poroča, da je t. i. Antidifamacijska liga (ADL) gesto, ki ima isti pomen kot že uveljavljena kratica OK, razglasila za znak sovraštva. Nedavno jo je namreč dodala na svojo listo sloganov in simbolov, ki jih uporabljajo ekstremisti.

 

Gre za gestikulacijo, kjer se s kazalcem in palcem oblikuje znak kroga, kar se običajno uporablja za odobravanje določene aktivnosti. Vendar ADL smatra, da gre pri tem za znak sovraštva, ker je tak način gestikuliranja prevzela t. i. alternativna desnica, pa tudi ameriški ultra-konservativci, ki naj bi povzdigovali rasizem ter nadvlado bele rase

T. i. strokovnjaki iz vrst ADL so ob tem izpostavili primer avstralskega ekstremista Tarranta, ki je obtožen poboja 51 ljudi ob napadu na dve džamiji v Novi Zelandiji. Namreč, Tarrant je fotografiran prav v poziciji, ko pokaže z rokami omenjeno gesto ob storjenih zločinih. Zato je uporaba take geste prvi znak pojavljanja rasizma v šolah in drugih skupnostih, meni Jonathan Greenblatt.

Antidifamacijska liga ADL, angl. Anti-Defamation League) je sicer mednarodna judovska organizacija, ki ima sedež v ZDA, bori pa se proti antisemitizmu, brani demokratske ideale, itd. Njen namen je torej podoben kot pri nekaterih slovenskih nevladnih organizacijah, saj naj bi informirala, izobraževala in celo pripravljala zakone. Ustanovljena je bila sicer že leta 1913, v ZDA pa ima 29 uradov, poleg tega še tri urade izven ZDA. Njen glavni sedež je v New Yorku.

No, če bo njena presoja omenjene geste začela veljati tudi drugod, bo to pomenilo, da je rasističen tudi simbol, ki se pojavlja na embalaži »Vegete«, enega najbolj znanih prehrambenih proizvodov hrvaške Podravke. Na embalaži se namreč pojavlja kuhar, ki gestikulira na isti način…

Zadnje novice

Sorodne vsebine