0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Nizozemski premier Ukrajini obljublja pomoč že pred zimo, tudi lovce f-16

Piše: Ž. K. (Nova24TV.si)

Nizozemski lovci ameriške izdelave F-16 bodo v roku dveh tednov prispeli v Romunijo. Tam se bo za ukrajinske pilote začel trenažni proces, preden bodo letalom in njihovim pilotom dodeljene bojne naloge. Informacije o skorajšnji predaji vojaških letal je včeraj potrdil nizozemski premier Mark Rutte. 

“Pričakujem, da bodo izstrelki Patriot dostavljeni v kratkem, da bodo prihajajočo zimo v pomoč Ukrajini. Enako velja za F-16,” je dejal Rutte med video klicem z ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

V Ukrajini pričakujejo tudi donacije lovcev F-16 s strani Danske, Norveške in Belgije. Poleg tega pričakujejo tudi donacije v obliki patruljnih čolnov in dolgotrajne finančne pomoči.

Državnika sta spregovorila tudi o dogajanju v Gazi in o terorističnem napadu na Izrael. “Kar se zdaj dogaja v Gazi, teroristični napad na Izrael in vse nadaljnje ukrepanje po tem, nas ne bo, ne sme in ne more odvrniti od tega, kar se dogaja med vami in Rusijo, dejstva, da se borite proti ruski agresiji,” je povedal Rutte.

Ena od tem je bila tudi priprava novega paketa sankcij zoper Rusijo, je sporočil Zelenski na svojem X profilu. Sogovornika sta se strinjala, da je potrebno pohiteti s pripravo le-teh. Govorila sta tudi o prenosu “zamrznjenih” ruskih finančnih sredstev v tujini na račun Ukrajine.

 

“Podpora temu, kar počnete v tej državi, obstaja ekstremno visoka. Borite se za naše vrednote, za našo kolektivno varnost, za človeštvo. Vsa Nizozemska je z vami,” je izpostavil Rutte.

Nizozemski premier je še dodal, da bi se moral svet hkrati osredotočiti na vojno v Ukrajini in na dogajanje na Bližnjem vzhodu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine