6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Nizozemski obveščevalci v primeru Skripal preprečili vdor v švicarski laboratorij

Nizozemska vojaška obveščevalna služba je že pred časom razkrinkala dva domnevna ruska vohuna, ki so ju osumili, da načrtujeta vdor v švicarski laboratorij, kjer so v tistem obdobju med drugim izvajal analize o napadu z živčnim strupom novičok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjena naj bi delala za rusko vojaško obveščevalno službo GRU, ki je imela na tarči laboratorij Spiez v Bernu, poročata nizozemski in švicarski časnik, NRC in Tages-Anzeiger.

V omenjenem laboratoriju so v času, ko je nizozemska tajna obveščevalna služba zajela domnevna tajna agenta, izvajali analize o napadih s strupenim plinom v Siriji, pa tudi o napadu z živčnim strupom novičok na ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčer v angleškem Salisburyju.

Laboratorij Spiez izvaja analize za Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPWC) – ta je v začetku septembra ugotovila, da je živčni strup, zaradi katerega je v bližini angleškega Salisburyja umrla ženska, identičen novičoku, ki je bil uporabljen v napadu na Skripala in njegovo hčer Julijo.

Kot poročata časnika, je domnevna vohuna v začetku leta zajela nizozemska vojaška obveščevalna služba (MIVD), ki je sodelovala z obveščevalnimi službami nekaterih drugih držav. Dvojec je, glede na vire v preiskavi, imel opremo, s katero je želel vdreti v računalniško mrežo laboratorija Spiez.

Drugi podatki o dveh domnevnih ruskih agentih, zajetih na Nizozemskem, zaenkrat niso znani. Moška, ki so ju razkrinkali na Nizozemskem, sicer nista agenta, ki jima je London pripisal krivdo za napad z živčnim strupom v Salisburyju, pišeta časnika.

Nizozemski premier Mark Rutte je 26. marca pojasnil, da je Nizozemska v povezavi z napadom na Skripala izgnala dva ruska diplomata.

“Primer ruskih vohunov, ki so ju razkrili v Haagu in nato izgnali, je švicarskim oblastim poznan,” je za AFP potrdila tiskovna predstavnica švicarske obveščevalne službe (SRC). Kot je dodala, so švicarski obveščevalci v tej operaciji “aktivno sodelovali z nizozemskimi in britanskimi partnerji”.

Nizozemske vojaška obveščevalna služba primera ni želela komentirati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine