25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Nezaslišano predrzno: Britanska nevesta borca ISIS bi se rada vrnila v Veliko Britanijo, a svoje odločitve, da se pridruži ISIS, ne obžaluje

Najstnica iz Velike Britanije, ki se je pred leti pridružila skrajni skupini Islamska država v Siriji, je tam v begunskem taborišču rodila dečka. Zdaj se 19-letna Shamima Begum želi vrniti na Otok, medtem ko vlade po Evropi razpravljajo, kaj storiti z džihadisti, ki se bodo po umiku ameriških sil iz Sirije predvidoma začeli vračati v Evropo.

Shamima Begum je leta 2015, ko je bila stara 15 let, s še dvema prijateljicama pobegnila iz Londona v Sirijo. Za britanski Sky News je danes sporočila, da je rodila dečka, odvetnik njene družine pa je dejal, da sta oba z otrokom dobrega zdravja.

Prejšnji teden, ko je bila še visoko noseča, je 19-letnico v begunskem taborišču v Siriji našel novinar britanskega časnika Times. V pogovoru mu je zaupala, da se želi vrniti v veliko Britanijo.

“Ko sem odšla, nisem vedela, v kaj se podajam,” je poudarila. Pojasnila je, da je “na nek način” naredila napako, ko je odšla v Sirijo, a dodala, da ne obžaluje, saj jo je ta izkušnja okrepila.

“Dobro sem se imela. A potem so stvari postale težje in ne zdržim več,” je dejala. Razkrila je, da je pred dvema tednoma pobegnila iz kraja Bahuz, ki velja za zadnjo trdnjavo IS na vzhodu Sirije, njen soprog – Nizozemec, ki se je spreobrnil v islam – pa se je ob odhodu predal sirskim borcem.

Povedala je še, da se želi vrniti predvsem zaradi otroka. Dejala je, da je pred njim rodila že dva otroka, ki pa sta zaradi bolezni in podhranjenosti umrla v Siriji.

Njena želja je v Veliki Britaniji sprožila burno razpravo o vračanju džihadistov. Britanski notranji minister Sajid Javid je za Sunday Times zapisal, da “ne bo okleval pri tem, da Britancem, ki so se pridružili IS, prepreči vrnitev”. Minister Jeremy Wright pa je opozoril, da bo morala Begumova, če se vrne na Otok, tudi odgovarjati za svoja dejanja v Siriji.

Dekle po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vztraja, da ne predstavlja grožnje. “Bila sem le gospodinja. Štiri leta sem preživela doma ter skrbela za soproga in otroke,” je dejala.

Po mednarodnem pravu mora sicer Velika Britanija svojim državljanom, ki nimajo ali ne zahtevajo drugega državljanstva, omogočiti vrnitev, pojasnjuje BBC. A v tem primeru je zapleteno, ker država v Siriji nima svojega diplomatskega osebja in ne želi ogrožati življenja drugih svojih državljanov, da bi pomagali nekomu, ki se je pridružil prepovedani teroristični skupini.

Zadnje novice

Sorodne vsebine