14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Newyorški borzni indeksi v minulem tednu z rastjo

Osrednji newyorški borzni indeksi so v minulem tednu okrevali kljub slabemu petku, ko je Apple pokvaril vzdušje z napovedjo slabše prihajajoče praznične prodaje od pričakovanj in povzročil nazadovanje tehnoloških delnic, kar je za seboj potegnilo tudi druge.

Dow Jones je v minulem tednu napredoval za 2,4 odstotka na 25.270,83 točke, širši indeks Standard & Poor’s 500 za 2,4 odstotka na 2723,06 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 2,6 odstotka na 7356,99 točke.

Teden se je začel slabo, menda zaradi zaskrbljenosti okrog carinske vojne med ZDA ter Kitajsko, na trgovanje pa je vplival tudi velik padec delnic nekaterih tehnoloških in internetnih velikanov, kot sta Amazon in Netflix.

Ministrstvo za trgovino je v ponedeljek poročalo, da se je zasebna potrošnja v ZDA septembra na mesečni ravni okrepila za 0,4 odstotka, osebni dohodki Američanov pa so se medtem povečali za 0,2 odstotka. Osnovna letna inflacija je ostala pri dveh odstotkih, kar je ciljna vrednost ameriške centralne banke.

V torek se je od nekod pojavilo upanje, da se bodo trgovinski spori med ZDA in Kitajsko uredili, in poročilo o rasti potrošniškega zaupanja je skupaj s tem prispevalo k bistveni rasti borznih indeksov. Dow Jones je narasel za skoraj 1,8 odstotka, S&P 500 in Nasdaq pa za skoraj 1,6 odstotka.

Po koncu torkovega borznega trgovanja je poslovne rezultate iz tretjega četrtletja objavil Facebook in povzročil olajšanje z rastjo dobička in prihodkov. Navdušenje se je preneslo v sredo, na zadnji dan v oktobru, ko je Dow Jones pridobil skoraj odstotek, S&P 500 več kot odstotek, Nasdaq pa več kot dva odstotka.

Pomagalo je poročilo podjetja ADP o 227.000 neto novih delovnih mestih v zasebnem sektorju v oktobru, ki je bilo dobra napoved za petkovo uradno poročilo ministrstva za delo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v oktobru.

Rast se je nadaljevala tudi v četrtek, predvsem sicer zato, ker je Apple rezultate o poslovanju objavil šele po koncu rednega dela borznega trgovanja in pesimizem se je prenesel potem na petek.

O solidni, čeprav slabši prodaji kot oktobra lani, so poročala ameriška avtomobilska podjetja, produktivnost ameriških delavcev, ki je bila v drugem četrtletju letos na letni ravni triodstotna, se je v tretjem četrtletju upočasnila na 2,2 odstotka. Raven porabe za nove gradnje pa se septembra od avgusta ni spreminjala.

V petek je najprej razveselilo ali razočaralo dobro poročilo o zaposlovanju, ki je pokazalo, da sta zasebni in javni sektor v ZDA oktobra odprla 250.000 neto novih delovnih mest, letna stopnja brezposelnosti pa je ostala na 3,7 odstotka. Dobra novica ministrstva za delo bi lahko razočarala, ker to pomeni večjo možnost dodatnega višanja obrestnih mer.

Ameriške tovarne so dobile septembra 0,7 odstotka več naročil kot avgusta, ministrstvo za trgovino pa je dodalo, da je bila rast posebej trdna v transportnem sektorju. Od septembra lani so naročila narasla za 8,4 odstotka.

Brez dvoma slaba novica pa je prišla prav tako z ministrstva za trgovino, da se je zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA septembra v primerjavi z avgustom povečal za 1,3 odstotka na 54,02 milijard dolarjev, od januarja letos pa je narasel za 10,1 odstotka. Carinske vojne, ki jih sproža predsednik ZDA Donald Trump, za zdaj torej še niso imele želenega učinka na primanjkljaj.

K padcu delnic pa je prispeval tudi Apple, katerega delnica se je v petek pocenila za 6,63 odstotka na 207,48 dolarja.

Dow Jones je v petek nazadoval za 0,4 odstotka, S&P 500 za 0,6 odstotka, Nasdaq pa za odstotek.

Dow Jones je letos pridobil 2,2 odstotka, S&P 500 1,8 odstotka, Nasdaq pa 6,6 odstotka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine