13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Neverjetno: zunanji minister Cerar hotel soliti pamet Srbom glede njihovega odnosa do Rusije, čeprav se slovenska tranzicijska levica klečeplazi pred Putinom!

Pred dnevi je slovenski zunanji minister Miro Cerar od Srbije želel pojasnilo, ali so za Evropsko unijo ali Rusijo. To je očitno zmotilo srbskega zunanjega ministra Ivico Dačića, ki mu je odgovoril, da je bil on tisti, ki se je “prizadeval, da bi gostil Putina, sedaj pa nas poziva.” Poleg tega je Dačić na Cerarjeve očitke o politični krizi v Srbiji dejal, da so v Sloveniji komaj sestavili vlado.

 

Srbski mediji so pred dnevi veliko pisali o sporu, ki ga je slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar zakuhal na odboru za zunanje zadeve, ko je od Srbije želel pojasnilo “ali so za Evropsko unijo ali Rusijo.”

To je kot resno provokacijo vzel srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki mu je odgovoril, da “se čudi, da se šef slovenske diplomacije ni enako vprašal za prihodnost Slovenije, ko si je njegova država prizadevala, da gosti zgodovinski vrh ruskega predsednika Vladimirja Putina in ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Poleg tega je Dačić spomnil Cerarja, da je ta kot slovenski predsednik vlade, leta 2016, stal poleg Putina pri ruski kapelici pod Vršičem, spomnil pa ga je tudi, da v Sloveniji živeči Srbi nimajo statusa nacionalne manjšine.

Cerar Sloveniji zabil avtogol?
Cerar je pred odborom za zunanjo politiko v slovenskem parlamentu izjavil, da se članice EU sprašujejo o dogajanju v Srbiji, kjer se zadnje čase dogajajo protesti. “Sam obisk Putina ne pomeni, da se Srbija oddaljuje o svoje evropske poti, vendar povečano sodelovanje z Rusi in notranje dogajanje v Srbiji, ki mejijo na politično krizo, onemogočajo učinkovite reforme,” je še zaskrbljeno dejal Cerar in izrazil pričakovanja, da bo slovenski predsednik Borut Pahor, na obisku pri predsedniku Aleksandru Vučiću, odprl ta pomembna vprašanja.

Srbski zunanji minister Dačić pa je na Cerarjeve besede dejal, da je ta Sloveniji zabil avtogol, še preden je prišel Pahor na obisk v Srbijo. “On govori o politični krizi v Srbiji, vendar so v Sloveniji komaj sestavili vlado. Upam, da se je Cerar samo slabo izrazil. Cerar je namreč dejal, da kakršnakoli bo odločitev Srbije, bo to njena neodvisna odločitev, vendar je svetoval Beogradu, naj večje napore vlaga v iskanje rešitve s Kosovom skozi dialog, v kolikor želi, da bo ta še faktor stabilnosti na Balkanu,” je odgovoril Dačić

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine