24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Neverjetno: za letošnjo Nobelovo nagrado za mir več kot 300 kandidatov, med njimi tudi socialistična premierja Grčije in Makedonije

Za Nobelovo nagrado za mir so letos do izteka prijavnega roka konec januarja prejeli 304 nominacije, so v torek sporočili iz norveškega Nobelovega odbora. Med kandidati sta tudi makedonski premier Zoran Zaev in grški premier Aleksis Cipras, ki sta lani sklenila dogovor, s katerim sta rešila dolgoletni spor med državama o imenu Makedonije.

 

Do izteka roka, 31. januarja so pri odboru prejeli 219 nominacij za posameznike in 85 nominacij za organizacije. To je sicer četrto najvišje število prijav. Rekordno je bilo leto 2016, ko so prejeli 376 nominacij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kdo vse so kandidati, uradno ostaja skrivnost, ki jo razkrijejo šele po 50 letih. Lahko pa kandidate razkrijejo osebe, ki so jih prijavile.

Tako je med drugim tudi znano, da je med nominiranci Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR), ki je nagrado doslej prejel dvakrat.

Nobelovo nagrado za mir so prvič podelili leta 1901. Nagrajenca razglasijo v začetku oktobra. Lani sta nagrado prejela kongoški zdravnik Denis Mukwege ter jazidska aktivistka Nadia Murad. Nagrajenca sta ob prevzemu nagrade pozvala k večjemu odzivu na nasilje nad ženskami in boju proti ravnodušnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine