2.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Neverjetno: Nemčija svari svoje državljane pred kritikami na račun Erdogana

Nemčija je posvarila svoje državljane, ki potujejo v Turčijo, da naj bodo nadvse previdni in pozorni na to, kaj objavljajo na družbenih omrežjih. Berlin je opozorilo izdal po vrsti aretacij nemških državljanov v Turčiji zaradi kritik na račun turškega predsednika Tayyipa Recepa Erdogana na svetovnem spletu, na spletni strani poroča Reuters.

 

Nemško ministrstvo za zunanje zadeve je na svoji spletni strani v nasvetih za potovanje poleg tega objavilo, da so poskusi Berlina za izboljšanje odnosov z Ankaro doslej obrodili bore malo sadov za več deset nemških državljanov, ki so jih v Turčiji zaprli po poskusu državnega udara julija 2016.

“Aretacija in pregoni so pogosto povezani s kritičnimi objavami na račun turške vlade na družbenih omrežjih. V nekaterih primerih zadostuje že všečkati objavo s tovrstno vsebino,” so še opozorili v Berlinu. Dodali so, da lahko celo zasebni komentarji predstavljajo tveganje za obtožbo razžalitve predsednika turške države ali širjenja teroristične propagande, za kar so zagrožene večletne zaporne kazni.

V Nemčiji živi približno tri milijone ljudi po rodu iz Turčije. Odnosi med Nemčijo in Turčijo so vedno veljali za zapletene, najnižjo raven pa so dosegli prav po poskusu državnega prevrata.

Zadnje novice

Sorodne vsebine