19.3 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Neverjetno! Dve leti in pol po začetku migrantske krize Evropska komisija pripravlja nove migrantske kvote!

Evropski komisar za begunce Dimitris Avramopulos je danes v Bruslju izrazil svoje zadovoljstvo nad dejstvom, da je 20 držav članic Evropske unije pripravljenih sprejeti 50.000 beguncev, sam pa upa, da bo polovica prerazporeditev beguncev realizirana že do oktobra letos, poroča STA.

 

Avramopulos je ob tem napovedal, da se bo sestal s predstavniki treh ali štirih držav, ki se nočejo pridružiti reševanju begunskega problema s sprejemom tujcev in jih poskušal pregovoriti, da spremenijo stališča. Glede na aktualno begunsko vprašanje je poudaril, da je proti gradnji ograj v Evropi. “Z našimi sosedami, Turčijo in afriškimi državami moramo graditi mostove,” je dejal.

Obenem je napovedal, da bo EU obdržala strogo politiko priseljevanja, pa čeprav je število migrantov upadlo. Kot je še dejal, razmere na zunanji schengenski meji še ne dovoljuje, da bi odgovorni lahko počivali po postorjenem delu. Še vedno je velika težava na turško-grški meji, kjer se je število beguncev tudi zaradi izboljšanja vremena povečalo, a Avramopolus zagotavlja, da imajo pristojni vse pod nadzorom.

Samo v Grčiji so od začetka leta zabeležili več kot 6100 ilegalnih prebežnikov, ki so prestopili kopensko mejo, kar je devetkrat več kot lani v istem obdobju. Močno se je povečalo tudi število ilegalni migrantov na grških otokih, kjer so našteli več kot 9300 nelegalnih migrantov.

Zato pa Avramopulos ni potrdil mnenja, da je povečano število ilegalnih migrantov tudi posledica spremembe turške politike nadzora svojih mej. Turčija je v preteklosti namreč večkrat napovedala, da bo odprla svoje meje, če unija ne bo izpolnila njenih zahtev, kar med drugim vključuje vstop državljanov Turčije v EU brez vizuma.

A gre za dvorezen meč, saj ima Turčija z EU od leta 2016 sklenjen dogovor o migrantih, ki predvideva, da Grčija lahko vrne begunce v Turčijo, po drugi strani pa je EU pripravljena sprejeti begunce iz Turčije, za katere se izkaže, da potrebujejo zaščito, in sofinancira financira oskrbo beguncev tudi v Turčiji. Po sprejemu dogovora se je zmanjšalo število ilegalnih prebežnikov ,kar potrjujejo tudi na komisiji.

Na komisiji so poudarili tudi, da se mora nadaljevati uspešna politika prerazporeditve beguncev na vse članice, da mora unija poskrbeti za še boljšo zaščito svojih meja in pospešiti vračanje ilegalnih prebežnikov, obenem pa izboljšati pogoje na migracijskih poteh za potrebne ter ostati pripravljena na morebitno sezonsko pogojeno povečanje števila beguncev.

Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je poudaril, da poročilo komisije razkriva, da unija migracijsko vprašanje uspešno lahko rešuje le “z medsebojno odgovornostjo in solidarnostjo, pri kateri je eden ključnih elementov skupen sistem obravnave azilne politike. Reforma ne sme obstati in upam, da bo do junija dosežen dogovor o tem.”

Kljub velikim napredkom v zadnjih letih migracijsko vprašanje v uniji po Avramopulosovem mnenju namreč ostaja aktualno in delo še ni končano. Veča se namreč tudi število beguncev po zahodni poti preko Španije, aktualni ostajajo problemi na balkanski poti.

Kakorkoli že, politika migrantskih kvot se očitno nadaljuje, za kar ima velike zasluge predvsem predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. Očitno bo tudi v novi pošiljki migrantov ogromno znanstvenikov in zdravnikov…

Zadnje novice

Sorodne vsebine