5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Netanjahu svojega glavnega tekmeca Ganca pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dva dneva po volitvah, ki niso prinesle jasnega zmagovalca, danes svojega glavnega tekmeca Benija Ganca pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti. Kot je sporočil Netanjahu, bi raje oblikoval desno vlado, a glede na izide to ni mogoče. Ganc je v odzivu dejal, da bi tako vlado moral voditi on.

“Pred volitvami sem pozival k oblikovanju desne vlade. Žal rezultati volitev kažejo, da to ni mogoče. Ljudje se niso odločili za en blok. Posledično ni druge možnosti kot oblikovanje vlade enotnosti, tako velike, kot je mogoče,” je v video posnetku sporočil Netanjahu.

Ganca je pozval, naj se še danes srečata in dogovorita glede oblikovanja vlade, češ da nimajo pravice do še tretjih volitev letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ganc, ki je pred tem tudi sam večkrat pozval k vladi enotnosti, je izrazil pripravljenost na oblikovanje “široke liberalne vlade narodne enotnosti”. Ob tem je dejal, da bi takšno vlado moral voditi on. “Ljudje so očitno glasovali za enotnost,” je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. “Prisluhnili bomo vsem, a ne bomo pustili, da nam kdor koli ukazuje,” je dodal.

Likud in ostale desne stranke, ki podpirajo Netanjahuja, so se strinjale, da bodo v morebitno koalicijo vstopale zgolj vse skupaj. Poleg tega je več članov Likuda javno povedalo, da ne obstaja nikakršna možnost menjave na njihovem čelu.

Dva dneva po že drugih parlamentarnih volitvah letos uradnih izidov še niso objavili, začasni izidi po 97 odstotkih preštetih glasov pa pripisujejo Netanjahujevi stranki Likud 31 sedežev v 120-članskem knesetu, Gancovi Modri in beli stranki pa 33. Upoštevaje vse zaveznike naj bi Netanjahuju uspelo sestaviti koalicijo iz 55 poslancev, Ganc pa ima podporo 57 poslancev. V obeh primerih je to sicer premalo za večino.

Pomembno vlogo pri sestavljanju vlade bi lahko odigral nekdanji obrambni minister Avigdor Liberman, čigar stranka Izrael Bejtenu je osvojila osem sedežev. Tretja najmočnejša sila v novem parlamentu pa so s 13 sedeži postale arabske stranke, ki so na tokratnih volitvah nastopile na skupni Združeni listi.

Izraelci so se v torek na volišča letos odpravili že drugič, saj zmagovalcu aprilskih volitev Netanjahuju ni uspelo sestaviti koalicije.

Kot je danes dejal izraelski predsednik Reuven Rivlin, bo naredil vse, da bi preprečil ponovne volitve. Njegova naloga bo sedaj izbrati, komu naj podeli mandat za sestavo vlade. Predloge glede tega mu bodo predložile vse parlamentarne stranke.

Glede prihodnje vlade so svoje mnenje podali tudi nekateri vodilni palestinski politiki. Palestinski predsednik Mahmud Abas se je denimo izrekel proti vnovični vladi pod vodstvom Netanjahuja. Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki pa je po drugi strani novinarjem zatrdil, da so se za pogajalsko mizo pripravljeni usesti s komerkoli na čelu izraelske vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine