9.5 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Nerodna situacija za ameriško demokratsko opcijo: slednja je za nove predsedniške volitve že določila kandidata brez internih volitev, a je sodišče reklo NE

Newyorško prizivno sodišče je v torek razveljavilo odločitev državne demokratske stranke, da zaradi pandemije koronavirusa letos ne bo strankarskih volitev predsedniškega kandidata. Stranka se na odločitev ne bo pritožila in bo 23. junija izvedla volitve, ki sicer ne odločajo več o ničemer.

 

Od kandidatov je ostal le še Joseph Biden, vsi drugi pa so ali končali ali prekinili svoje kampanje in podprli Bidna. Demokratski strankarski šefi so se po prvi preložitvi volitev zaradi koronavirusa potem odločili, da nima smisla in da je napočil čas, da se stranka poenoti za Bidnom.

Zato so pandemijo koronavirusa izkoristili kot izgovor za preklic volitev s črtanjem vseh kandidatov, ki so prekinili kampanjo, z glasovnic. A ta odločitev je imela potem ravno nasprotni učinek.

Nekdanji kandidat Andrew Yang je vložil tožbo, pridružili pa so mu se še podporniki senatorja Bernieja Sandersa. Yang in podporniki so zmagali na prvi stopnji, sedaj pa še na prizivnem sodišču.

Sanders sicer nima nič proti, če bo z volitvami v New Yorku pobral še nekaj delegatov za konvencijo, kjer bodo skušali izsiliti premik stranke še za kakšen korak bolj v levo.

Trenutno sicer ni niti jasno, kako bo sploh potekala demokratska nacionalna konvencija, ki je prestavljena z julija na od 17. do 20. avgusta. Potekati bi morala v Milwaukeeju, možno pa je, da bo virtualna.

Tako kot leta 2016 se trenutno glede na ankete republikanskemu kandidatu obeta poraz, ne glede na demokratske razprtije in mlačnost njihovega predsedniškega kandidata Bidna. Vendar pa so ankete leta 2016 demokratki Hillary Clinton napovedovale zmago vse do končnega poraza proti Donaldu Trumpu.

Trump je bil februarja po propadu ustavne obtožbe prepričan, da ga bo trdno gospodarstvo popeljalo do nove zmage. Borze so cvetele, z njimi pokojninski skladi Američanov, vojne ni bilo in razen Trumpovega obnašanja povprečni Američani, ki jih je vedno najbolj zanimal predvsem njihov žep, niso imeli nobenega pravega razloga za zamenjavo vodstva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine