-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Neodvisni Hongkong je le še prepovedan spomin: od uveljavitve novega zakona o nacionalni varnosti že aretirali prvega političnega kriminalca

Policija v Hongkongu je v okviru novega zakona o nacionalni varnosti danes izvedla prvo aretacijo. Gre za moškega, ki je nosil zastavo za neodvisnost Hongkonga, so sporočile oblasti. Zakon, ki je v mednarodni skupnosti deležen številnih kritik, je začel veljati danes, ko na območju obeležujejo obletnico vrnitve Hongkonga Kitajski.

 

 

Zakon, ki prepoveduje izdajstvo, odcepitev, upor, prevrat, terorizem ter sodelovanje s tujimi silami, je stalni komite kitajskega ljudskega kongresa sprejel v torek, podpisal ga je tudi že predsednik Kitajske Xi Jinping. V skladu z njim ima Kitajska pristojnost nad zelo resnimi kršitvami, za katere je predvidena dosmrtna zaporna kazen.

Po ocenah kritikov in Zahoda bo zakon pomenil izgubo svoboščin Hongkonžanov. Vodilni aktivisti gibanja za demokracijo v Hongkongu so korak obsodili in objavili prenehanje delovanja.

Danes sicer v Hongkongu obeležujejo 23. obletnico vrnitve območja izpod britanske vladavine v roke Kitajski. Običajno vsako leto na ta dan potekajo množični protesti za demokracijo, a tokrat so oblasti prvič tovrstno zborovanje prepovedale, pri čemer se sklicujejo na prepoved zbiranja več kot 50 ljudi zaradi epidemije novega koronavirusa.

Nekateri aktivisti napovedujejo kljubovanje prepovedi in po poročanju britanskega BBC je policije že uporabila solzivec proti skupini protestnikov. V pripravljenosti za morebitne nemire naj bi bilo okrog 4000 policistov.

Hongkong je leta 1997 postal del Kitajske v skladu z načelom “ena država, dva sistema” in dogovorom, ki naj bi določene svoboščine njegovih prebivalcev ščitil vsaj 50 let. A kot je izpostavil ameriški zunanji minister Mike Pompeo, ki je današnji dan označil za žalostnega, je Peking zagotovil le 23 let svoboščin. “ZDA ne bodo samo stale in gledale, medtem ko Kitajska požira Hongkong v svoje avtoritarno žrelo,” je posvaril.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je po drugi strani na slovesnosti ob obletnici znova branila zakon, češ da gre za “najpomembnejši razvoj v odnosih med osrednjo vlado in Hongkongom od predaje”. Prepričana je tudi, da bo po lanskih obsežnih protestih znova vzpostavil stabilnost.

Vodja urada za zadeve Hongkonga in Macaa, ki zastopa kitajsko vlado v nekdanjih kolonijah, Zhang Xiaominga je bil medtem zelo oster do tujih kritikov. “Kaj ima to opraviti z vami? Mi Kitajci se vas ne bomo bali,” je dejal v Pekingu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine