14.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Nenavadno zavezništvo med Jobbikom in levico na Madžarskem

Piše: A.S.

Na Madžarskem je bilo v opoziciji sklenjeno nenavadno in malce bizarno zavezništvo med stranko Jobbik in liberalno levico. Jobbik, ki je bil najprej ostro desno gibanje, ter se je leta 2003 preobrazil v politično stranko, je sklenil zavezništvo s svojimi bivšimi političnimi nasprotniki na levici.

Potem, ko se je iz gibanja spremenila v politično stranko, je stranka Jobbik postala precej uspešna desna stranka na Madžarskem. Kot še vedno piše na njihovi spletni strani, naj bi bil njihov glavni cilj »odstraniti iz oblasti post-komuniste in ekstremne liberalce, ki jih podpirajo«. Z ozirom na to se zdi še toliko bolj bizarno, da je potem, ko je bivši vodja stranke Gábor Vona leta 2014 želel spremeniti »ostro desno« podobo stranke tako, da je samo stranko poustvaril kot bolj desno-sredinsko, začel Jobbik sodelovati s Socialisti in z drugimi levo-liberalnimi opozicijskimi strankami. Iz tega je po nekaj letih nastalo »mavrično zavezništvo« vseh barv združene opozicije proti Orbanu in njegovi vladajoči stranki Fidész.
V preteklosti so sicer leve stranke in tudi osrednji mediji Jobbik označili za »fašiste«, mnogi levičarji, vključujoč tudi socialistično MSZP, pa so pozivali na prepoved stranke. Kljub temu so ob Orbanovem prihodu na oblast opozicijske stranke počasi začele pozabljati na svoje ideološke razlike, ob čemer pragmatizem levice meji že na čisto dvoličnost. Le ta je danes pripravljena sodelovati z ljudmi, ki jih je včasih označevala za »fašiste« in »rasiste«, njihovo stranko pa je hotela prepovedati. Po drugi strani pa je tudi Jobbik, katerega vodja je trenutno bivši učitelj v manjšinski šoli za Rome in vnuk Judinje, Péter Jakab, pripravljen sodelovati s svojimi ideološkimi sovražniki, iz česar lahko sklepamo, da je vodstvo stranke precej oportunistično, saj hoče strmoglaviti vlado, ki preprečuje množične migracije na Madžarskem, ter celo pomagati liberalni levici, da dobi moč, če to koristi njihovim političnim interesom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine