13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

“Nenačelna koalicija” na Madžarskem: Leve in liberalne stranke v boju proti Orbanu sedaj združile moči z ekstremno desno stranko Jobbik!

Medtem ko je v zadnjih dneh slovenska nacionalna televizija, ki naj bi bila objektivna in nepristranska, poročalo o “množičnih” in “silovitih” demonstracijah v Budimpešti proti “diktatorju” Orbanu, pa je vnovič zamolčala resnico o dogajanju na sosednjem Madžarskem. Dejstvo je namreč, da se je prvič v politični zgodovini Madžarske dogodilo, da so leve in liberalne stranke javno združile moči z ekstremno desno stranko Jobbik. 

 

Politiki iz vrst stranke Jobbik so znani po svoji antisemitski, rasistični in radikalni protievropski retoriki, dejanjih (na enem izmed svojih shodov so zažgali zastavo EU) ter ustanovitvi paravojaške organizacije gibanje Madžarske garde, ki je “nadzorovala” večinoma vzhodnomadžarske vasi z romsko populacijo. Z nastopom administracije Viktorja Orbana leta 2010 je postalo delovanje le te prepovedano zaradi rasne diskriminacije romske manjšine.

Socialistično-liberalne stranke na Madžarskem gradijo na zavezništvu s stranko Jobbik. Podobno kot v Franciji se madžarska ekstremno desna stranka Jobbik pretvarja, da predstavlja sredinsko politično silo in tako poskuša pridobiti glasove s strani levice. Konkretneje, 3. januarja je skupaj stopil celoten spekter madžarske opozicije, vključno s strankami Jobbik, socialisti (MSZP), Demokratsko koalicijo (DK), zelenimi (LMP) in stranko Parbeszed (Dialog) in izrazil odpor do madžarske vlade.

S tem so opozicijske stranke sporočile, da bodo z ekstremisti iz vrst Jobbik sodelovale na vsaki možni ravni. “Naj pride do enotnosti na evropskih volitvah. Naj pride do enotnosti na lokalnih volitvah. Vse me kot eno in vse proti eni. Naredimo to!,” je jasno in glasno izpostavil Bertalan Tóth, predsednik madžarske skupine socialdemokratov. V ponedeljek  je evropski poslanec István Ujhelyi javno pozval k skupni mobilizaciji socialističnih in liberalnih strank s stranko Jobbik. Ob tem pa povedal, da so se opozicijske stranke vključno z Jobbikom strinjale glede skupne mobilizacije do evropskih volitev. Socialisti so pripravljeni na oblikovanje skupne evropske volilne liste skupaj z madžarsko antisemitsko in protievropsko ekstremno desnico.

Ustanovitelj in nekdanji vodja Jobbika Gábor Vona je večkrat javno spregovoril proti Judom in ostalim manjšinam. Februarja 2013 je za skrajno desničarsko antisemitsko stran Kuruc.info povedal: “Če bi se izkazalo, da sem Jud, bi odstopil kot predsednik, kot član pa bi pripomogel s tem k uresničitvi končnega cilja.” Njegov strankarski kolega Márton Gyöngyösi, ki je trenutno tudi vodja parlamentarne skupine Jobbik, je glede konflikta v Gazi leta 2012 dejal, da je napočil čas, da se ugotovi, koliko je poslancev ali vladnih uradnikov judovskega porekla, ki predstavljajo določeno obliko grožnje za nacionalno varnost. Sicer je do nedavnega škandala v stranki prišlo novembra lani, ko je na plano prišel posnetek, na katerem se politik iz vrst Jobbika István Szávay hvalisa o tem, kako je udaril Judinjo.

Podpora vladi narašča
Opozicijski voditelji (tudi iz vrst Jobbika) so svoje podpornike preko Facebooka in ostalih družabnih omrežij pozvali k udeležbi na nedavnih protestih, kar kaže na to, da so demonstracije spodbudili politični interesi in ne nezadovoljstvo s strani madžarske javnosti. Kljub skupnim naporom pa jim je v zadnjih tednih uspelo mobilizirati le nekaj tisoč ljudi. Medtem je podpora vladi Viktorja Orbana celo narasla, rezultati nedavnih javnomnenjskih raziskav namreč kažejo, da je v zadnjih mesecih vidna krepka podpora nad 50 odstotki med aktivnimi volivci. Očitno je razloge za to iskati v drži aktualne vlade, ki nasprotuje vsakršnim oblikam diskriminacije, antisemitizma in ekstremizma na Madžarskem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine