18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Nemško sodišče: Identitarno gibanje v Nemčiji ne zagovarja takšnih stališč, zaradi katerih bi ga bi bilo mogoče označevati kot skrajno desničarsko organizacijo

Upravno sodišče v nemškem Kölnu je razsodilo, da identitarno gibanje v Nemčiji ne zagovarja takšnih stališč, zaradi katerih bi ga bi bilo mogoče označevati kot skrajno desničarsko organizacijo, poroča nemški Die Presse.

 

Zaradi odločitve sodišča bo morala nemška notranja varnostno obveščevalna služba Zvezni urad za varstvo ustave (BfV) razveljaviti kvalifikacijo, ki identitarno gibanje označuje kot skrajno desničarsko organizacijo, ki ima težnje uperjene napram liberalni demokratični ustavi.

Od samih začetkov so vseevropsko identitetno gibanje označevali kot skupino desničarskih skrajnežev, ki je povsem politično in ideološko motivirana in to le z malo pravnimi in argumentiranimi utemeljitvami. Kakorkoli, to pa ni predstavljalo ovire za levičarske medije, da ne bi naokrog razlagašali, da je skupina kvazi teroristična organizacija.

Sreda je prinesla konec lažnemu označevanju skupine potem, ko je sodišče v Kölnu odločilo, da dejansko ni nobenega utemeljenega razloga, zaradi katere bi varnostno obveščevalna služba skupino tako označevala. Zelo malo je po poročanju Voice of Europe verjetno, da bodo v ponovni podaji ocene, v roku dveh tednov, nasprotovali odločitvi sodišča.

Želijo utreti pot vsem domoljubnim akterjem
Ne glede na to je potrebno zavedanje, da odločitev upravnega sodišča zagotavlja trdno podlago za zmago identitarnega gibanja v tej zadevi. Daniel Fiss iz Generacije Identitete je zatrdil, da se v gibanju prizadevajo, da bi se lahko pot naprej utrla tudi vsem domoljubnim akterjem v državi. “Domoljubni aktivizem in mladinsko delo morata biti še naprej zakonita,” je še dodal.

Napis, ki so ga pripravili v Gibanju identitete: “Zaprta meja, Evropa ne bo vaš dom, Nikakor, Nazaj v svojo domovino!” (vir: twitter)

Na začetku tega meseca je sodišče v Franciji obsodilo tri vodilne osebe Generacije identitete (GI) v Franciji. Zaradi sodelovanja v mirni odpravi v Alpah, namenjena opozoranju na migrantsko krizo, so bili obsojeni na šestmesečno zaporno kazen.

Hana Murn

Zadnje novice

Sorodne vsebine