14.5 C
Ljubljana
sreda, 12 junija, 2024

Nemški ZDF se je opravičil za podpiranje levičarskega ekstremizma

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Levičarski skrajneži večkrat napadajo gradnjo nepremičnin in se predstavljajo kot zagovorniki najemnikov. To zgodbo je na Twitterju uporabil tudi ZDF, ki je v svojem članku dejal: “Goreči gradbeni stroji, napadi na stanovanjska podjetja. In zakaj? Ker življenjski prostor postaja vse bolj redek in drag.” Po številnih kritikah je ZDF omenjen tvit, ki opravičuje levi ekstremizem izbrisal in se opravičili, da je bil zavajajoč.

ZDF je na Twitterju v perspektivo postavil nasilje levih skrajnežev. V tvitu, ki ga je postaja objavila v soboto popoldne, so zapisali, da so bila na gradbiščih in pisarnah v stanovanjski industriji napadi, ker je življenjski prostor postajal vse dražji in redkejši. ZDF je tvit pozneje izbrisal, je poročal Welt.

“Goreči gradbeni stroji, napadi na stanovanjska podjetja. In zakaj? Ker življenjski prostor postaja vse bolj redek in drag,” so zapisali. Prepričani so, da so omenjena dejanja posledica zaradi pogojev lastnikov stanovanj, zaradi katerih najemniki dobesedno izgubijo glavo. Omenjen tvit se je nanašal skupaj z dokumentarnim filmom ZDF o trgu stanovanj in najemninah v Nemčiji.

 

Zdi se, da je prispevek temeljil na izjavi iz članka, ki so ga priložili. “Kriza na nemškem stanovanjskem trgu ni rešena. V velikih mestih postajajo stanovanja nedostopna za vse več ljudi. To vodi v obup in jezo. In to se zdaj sprošča pri gorečih gradbenih strojih in napadih na stanovanjska podjetja,” je bilo zapisano v članku.

ZDF je sprevidel napako in tvit kasneje izbrisal
Poleg prizadetih in predstavnikov najemnikov je svoje mnenje v dokumentaciji delilo tudi lastniško združenje Haus und Grund in preiskovalci, ZDF pa je medtem tvit izbrisal po manj kot eni uri. V novem članku so zapisali, da je bil njihov tvit zavajujoč. Po mnenju nekaterih tviterašev je ZDF s takšnim načinom poročanja opravičeval levičarski ekstremizem.

 

Politik FDP Johannes Vogel je bil presenečen nad to izbiro besed s strani ZDF. “Edini izgovor v zvezi s tem bi bil popolnoma nesprejemljivo besedilo, ki ga je bilo mogoče brati samo tako, da je upravičevalo nasilje. To je daleč od nas in zelo nam je žal,” je zapisal Vogel.

V velikih mestih levičarski skrajneži večkrat napadajo lastnino zasebnih najemodajalcev in nepremičninskih podjetij, včasih celo s politično podporo. V Berlinu je poudarek predvsem na hiši na Rigaer Strasse. Levičarski skrajneži so marca poškodovali avtomobile več nepremičninskih družb v Leipzigu in Dresdnu.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine