28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Nemški notranji minister Seehofer izgublja podporo javnosti

Nemški notranji minister Horst Seehofer po vladni krizi, ki jo je sprožil s svojimi zahtevami za zaostritev migracijske politike, izgublja podporo med volivci. 37 odstotkov vprašanih meni, da bi bilo dobro, če Seehofer ostane minister. 57 odstotkov jih je nasprotnega mnenja, kaže anketa nemške televizije ZDF.

Podpirajo ga predvsem privrženci skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD). 68 odstotkov vprašanih privržencev AfD podpira Seehoferjev obstanek na položaju, 29 odstotkov pa jih meni, da bi bilo to slabo. Da bi bilo dobro, da predsednik Krščansko-socialne unije (CSU) ostane na ministrskem položaju, medtem meni 45 odstotkov podpornikov konservativne unije CDU/CSU. To bi bilo slabo po mnenju 51 odstotkov podpornikov konservativcev.

Med politiki je po priljubljenosti padel z devetega na deseto mesto. Njegova povprečna ocena na lestvici od minus pet do plus pet znaša minus 1,2. Konec junija je deveto mesto zasedal z oceno minus 0,3. Takšno oceno je predsednik CSU ta mesec prejel od privržencev konservativne unije CDU/CSU.

Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem na drugem mestu z oceno 0,9. 50 odstotkov vprašanih sicer meni, da bi bilo dobro, da Merklova ostane na položaju, 47 odstotkov pa jih je nasprotnega mnenja.

Anketa inštituta Wahlen medtem kaže, da konservativno unijo podpira 31 odstotkov vprašanih, kar je ena odstotna točka manj v primerjavi z anketo s konca junija. Koalicijske socialdemokrate (SPD) podpira enak delež vprašanih kot junija, in sicer 18 odstotkov.

Na tretjem mestu je največja opozicijska stranka AfD, ki je pridobila odstotno točko in ima zdaj 15-odstotno podporo. Sledijo Zeleni s 14 odstotki, Levica z 11 in liberalci (FDP) s sedmimi.

Nemško politično dogajanje je v zadnjih tednih pretresala vladna kriza, saj je Seehofer zahteval zaostritev migracijske politike in ponudil tudi svoj odstop. Konec preteklega tedna so koalicijske stranke vendarle dosegle dogovor, vlada pa je obstala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine