6.4 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Nemški muzej, ki je posvečen klobasam, se seli na novo lokacijo – nekdanje taborišče za Židinje

Nemški muzej Bratwurst se zaradi pomanjkanja prostora seli na novo lokacijo v Mühlhausnu. To je precej vznemirilo levičarje in judovsko skupnost. Zakaj? Ker je bilo na tej lokaciji nekoč nemško taborišče za Židinje, ki so delale v tovarni orožja okoli tri kilometre stran.

Mühlhausen je bil nekakšna podružnica bolj znanega taborišča Buchenwald. V njem so živele dela sposobne Židinje, ki so jih tja prepeljali iz Auschwitza. Vsak dan so šle v tri kilometre oddaljeno tovarno in izdelovale orožje za nemško vojsko.

Projekt je že kritizirala spominska fundacija Buchenwald, češ da gre pri načrtu za selitev gastronomskega muzeja za pomanjkanje zgodovinske zavesti in senzibilnosti. A lokalne oblasti se ne dajo in pravijo, da se bodo pogovarjali, pač v smislu, da bodo izbrali najboljšega ponudnika za parcelo, ki sameva.

V muzeju, ki je posvečen klobasam, pravijo, da je lokacija nekdanjega taborišča za njih idealna, zato se želijo preseliti. Na sedanji lokaciji namreč primanjkuje prostora. Muzej je namreč priljubljena točka za turiste. In da niso vedeli, da so nekoč tam živele Židinje. Do zdaj je bilo znano le, da je bila tam po drugi svetovni vojni vojaška baza.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine