15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Nemški minister zaradi okvare letala obstal v Maliju

Nemški zunanji minister Heiko Maas je v četrtek zaradi tehnične okvare vladnega letala obstal v Maliju. To pa je le zadnja v vrsti težav z nemškimi vladnimi letali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Kot so sporočili z ministrstva, letalo Airbus A319 ni uspelo prepeljati ministra iz Bamaka v Berlin po koncu diplomatskega obiska v Maliju. Dodatnih podrobnosti niso navedli.

Po Maasa bo danes prišlo večje letalo, ki bo dopoldne poletelo iz Nemčije, minister pa se bo po načrtih še danes vrnil v domovino.

Nemški zunanji minister se z zamudo pri vrnitvi v Nemčijo ne obremenjuje. “Preletel sem več kot 300.000 kilometrov brez težav,” je dejal Maas. “Prej ali slej se to zgodi vsem,” je dodal.

Nemški politiki, vključno s kanclerko Angelo Merkel, so imeli v zadnjih mesecih številne težave z vladnimi letali. Merklova je tako novembra lani zamudila začetek vrha skupine G20, potem ko je moralo njeno letalo zaradi okvare pristati kmalu po vzletu. Zaradi poškodovanih kablov na letalu, ki so jih ogrizli glodavci, pa je finančni minister Olaf Scholz obstal v Indoneziji. Januarja je v Etiopiji zaradi okvare na letalu obtičal tudi predsednik Frank-Walter Steinmeier.

Zaradi številnih težav z vladnimi letali pa so v začetku februarja iz obrambnega ministrstva sporočili, da bodo kupili tri nova letala. Prvi Airbus A350 bi lahko kupili že konec leta.

“Pride čas, ko se tudi najboljše vzdrževanje ne more spopasti s starostjo materiala,” je takrat povedala nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen.

Floto nemških vladnih letal trenutno sestavljata Airbusovi letali A340, ki so ju poimenovali Konrad Adenauer in Theodor Heuss. Stari sta okoli 20 let in ju ni več možno popravljati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine