14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Nemška vlada z ukrepi proti pomanjkanju stanovanj in visokim najemninam

Nemška vlada namerava z vrsto ukrepov nasloviti težavo pomanjkanja stanovanj in visokih najemnin v Nemčiji, ki med drugim predvidevajo finančne prispevke za družino, davčne olajšave za gradnjo najemniških stanovanj ter ugodnejša zemljišča in milijardno podporo socialni gradnji. Nemčija naj bi tako dobila 1,5 milijona novih stanovanj.

“Želimo napeti vse moči in naš cilj je doseči več stanovanj. Gre za pomembno socialno vprašanje,” je po današnjem srečanju vlade in predstavnikov nemškega gospodarstva v Berlinu dejala nemška kanclerka Angela Merkel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemški minister za notranje zadeve in gradnjo Horst Seehofer je t. i. stanovanjski vrh ocenil kot “zelo močen signal”. Cilj vlade je, da z veliko ponudbo dosežejo znižanje cen. Ocenil je, da gre za največje ukrepe na področju stanovanjske gradnje v Nemčiji doslej. Dodal je, da gre tudi za povezovanje vseh deležnikov, z odlokom o vzorčni gradnji pa naj bi tudi zmanjšali birokracijo.

“Potrebujemo več ugodnih stanovanj,” je dejal nemški finančni minister Olaf Scholz in dodal, da najemnine za deset evrov ali več za kvadratni meter v določenih okoliših številne državljane spravijo na rob finančnih zmogljivosti. Prav tako naj bi v Nemčiji spremenili ustavo, tako da bi lahko država, dežele in občine v večji meri prispevale k financiranju socialne gradnje, na zvezni ravni pa poskrbeli, da bi občine dobile cenejša gradbena zemljišča. Doslej so največjo prednost pri nakupu imeli investitorji, ki so večinoma gradili luksuzna stanovanja ter ne novih, ugodnih najemniških stanovanj, je še dejal.

Portal revije Demokracija po novem tudi v angleškem jeziku. Klikni TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine