10.9 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Nemška vlada bo ubogala Greto – sprejela je paket t. i. podnebnih ukrepov

Nemška vlada je danes sprejela podnebni paket, ki bo, če bo potrjen še v parlamentu, med drugim določil ceno izpustov ogljikovega dioksida. Vlada kanclerke Angele Merkel želi s konkretnimi ukrepi zagotoviti, da bo Nemčija dosegla zastavljene podnebne cilje do leta 2030, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

 

Vlada v Berlinu želi s podnebnim paketom zagotoviti, da bodo ukrepi za zaščito podnebja sprejeti in tudi uveljavljeni. Koalicija je ukrepe potrdila 20. septembra, danes jih je formalno potrdila vlada, zeleno luč pa jim mora prižgati še nemški parlament.

“Vsako področje ima svoj cilj, doseganje teh ciljev bomo spremljali in vse naredili tako, da bodo ljudje lahko načrtovali prihodnost. Vsak bo vedel, kateri ukrep bo začel veljati v naslednjem letu, hkrati pa nihče ne bo preobremenjen,” je paket za jutranji program televizije ZDF pojasnila okoljska ministrica Svenja Schulze.

Nemčija želi do leta 2030 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za 55 odstotkov glede na leto 1990. Do sredine stoletja naj bi država dosegla ogljično nevtralnost.

Paket vključuje načrt, da bi vsaka tona izpustov ogljikovega dioksida za ogrevanje stavb in transport od leta 2021 naprej stala 10 evrov, skozi leta bi se cena dvigovala, sčasoma pa bi njeno oblikovanje prepustili trgu. S postavljanjem cene ogljikovega dioksida naj bi postali podnebno škodljivi izdelki in storitve predragi za potrošnike.

Med ukrepi so tudi prepoved vgrajevanja ogrevalnih naprav na kurilno olje po letu 2025 ter subvencije za lastnike stavb, ki bodo pripravljeni preklopiti na podnebju prijaznejše načine ogrevanja. Država naj bi pokrila do 40 odstotkov stroškov take zamenjave.

Vlada želi tudi poceniti železniško potovanje z znižanjem davka na dodano vrednost za železniške vozovnice. Na drugi strani bo letenje dražje, saj bo vlada z dajatvami bolj obremenila letala, ki vzletajo z nemških letališč. S subvencijami naj bi spodbudili nakupe električnih avtomobilov in širili mrežo polnilnic. Z letom 2023 se bodo dvignile cestnine za tovornjake.

Prav tako želi Nemčija oživiti gradnjo vetrnih elektrarn, ki je zastala zaradi birokratskih ovir in nasprotovanja prebivalcev. Obnovljivi viri energije bodo ključni ob načrtih o opuščanju jedrske energije in premoga.

Razpravo nemške vlade so spremljali protesti podnebnih aktivistov Extinction Rebellion, ki so zahtevali od vlade konkretnejše ukrepanje. Aktivisti so na primer računali na začetno ceno tone ogljikovega dioksida pri najmanj 40 evrih.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v pogovoru za revijo Bunte poudarila, da mora vsak posameznik spremeniti življenjski slog, če želimo ohraniti svet. “Potrebujemo bolj trajnostni način življenja in časovni pritisk je velik, še posebej za naše vnuke in pravnuke,” je dejala. Menila je tudi, da bi se odrasli na področju okolju prijaznega življenja veliko lahko naučili od mlajših generacij.

Podnebni paket je finančno ocenjen na več kot 54 milijard evrov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine