15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Nemška proizvodnja aprila nepričakovano padla

Nemška podjetja so aprila nepričakovano zmanjšala svojo proizvodnjo, potem ko se je marca povečala. S tem so se še okrepile bojazni, da se rast največjega evropskega gospodarstva ohlaja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Obseg proizvodnje v nemškem proizvodnem sektorju je bil aprila za odstotek manjši kot aprila lani, so danes sporočili iz nemškega statističnega urada. Ob tem so podatek o marčni rasti popravili navzgor na 1,7 odstotka.

Aprilski padec je presenetil analitike, ki so napovedovali skromno rast v višini 0,25 odstotka. Na letni ravni je bila sicer rast obsega proizvodnje v Nemčiji dveodstotna.

Do objave tega podatka prihaja le dan potem, ko je vnovič razočarala tudi številka o padcu obsega industrijskih naročil, že četrtem zapored. Gre za posledico zaostrovanja napetosti v trgovinskih odnosih z ZDA.

Obseg proizvodnje v nemških industrijskih podjetjih se je aprila zmanjšal za 1,7 odstotka. Znotraj industrije so največje zmanjšanje obsega proizvodnje zabeležili v proizvodnji potrošnega (za 2,1 odstotka) in investicijskega blaga (za 1,3 odstotka). Izven industrije je bila proizvodnja energentov za 1,6 odstotka manjša kot marca. Edina svetla točka je bilo gradbeništvo, kjer je bila rast 3,3-odstotna.

Na nemškem ministrstvu za gospodarstvo so komentirali, da je industrijska proizvodnja doživela “šibek start” v drugo četrtletje, deloma zaradi državnih praznikov. Vendar pa so ob upoštevanju stalnega upadanja naročil priznali, da se bo rast proizvodnje nemške industrije v bližnji prihodnosti očitno umirila.

Zadnje novice

Sorodne vsebine