10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Nemška industrijska naročila julija razočarala

Naročila v knjigah nemških industrijskih podjetij so se julija na mesečni ravni zmanjšala za 0,9 odstotka, potem ko je bil junija po popravljenih podatkih zabeležen 3,9-odstotni padec. Julijski padec je precej pod pričakovanji analitikov, ki so v sedmem mesecu računali na rast naročil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Poročilo nemškega statističnega urada Destatis analitiki pozorno spremljajo, saj velja za enega od ključnih kazalnikov prihodnjega stanja največjega evropskega gospodarstva.

Kot poroča AFP, podjetjem skrbi povzročajo predvsem vrste trgovinskih sporov, ki jih je s svojo politiko “Najprej Amerika” sprožil predsednik ZDA Donald Trump.

Nedavno sklenjeno premierje med ZDA in EU se je začelo rahljati potem, ko je Trump napovedal uvedbo višjih carin na uvoz vozil, na nov val carin s strani ZDA pa se pripravlja tudi Kitajska. Največji svetovni gospodarstvi sta sicer že več mesecev vpleteni v trgovinsko bitko povračilnih ukrepov.

Z nemškega gospodarskega ministrstva so sporočili, da so se industrijska naročila po robustnem lanskem letu z začetkom letošnjega leta “znatno zmanjšala”. Izpostavili so, da so naročila padla predvsem v avtomobilski industriji, pri čemer krivdo pripisujejo “začasnemu ozkemu grlu”, ki ga je povzročila uvedba novih pravil za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih.

Destatis je še sporočil, da so naročila v območju z evrom julija na mesečni ravni padla za 2,7 odstotka, medtem ko so naročila v ostalih delih sveta padla za štiri odstotke. Edina svetla točka je, da so se julija za 2,4 odstotka okrepila domača naročila, podatke Destatisa še povzema AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine