5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Nemška AfD zaradi begunske politike Merklove na ustavno sodišče

Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) je zaradi begunske politike kanclerke Angele Merkel iz leta 2015 vložila tožbo na ustavno sodišče, so danes sporočili iz stranke. Tožbo so sicer vložili že 14. aprila, sodišče pa se mora še odločiti, ali jo bo obravnavalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova se je leta 2015 na vrhuncu begunske krize odločila, da bo pustila meje države odprte. Zaradi t. i. politike odprtih vrat so številni migranti našli zatočišče v Nemčiji, kar je mnoge v državi razburilo, pretreslo pa je tudi nemško politiko.

S tožbo želi AfD razkriti “tiranijo nepravičnosti”. Preveriti želijo namreč, ali je nemška vlada s svojo migrantsko politiko kršila pravice do soodločanja parlamenta, piše v tožbi.

Pravni svetovalec stranke Stephan Brandner je pojasnil, da bi lahko tožba spremenila svet. “In ga bo spremenila, če bo uspešna,” je dodal. Merklova bo morala nato po njegovih besedah nemudoma odstopiti.

Jürgen Braun iz AfD pa je danes poudaril, da v Nemčiji ne vladajo diktatorji, saj da se morajo tudi voditelji držati zakonov. Takšne odločitve, kot je bila sprejeta v času begunske krize, bi po njegovem mnenju moral sprejemati parlament in ne kanclerka.

Zadnje novice

Sorodne vsebine