15.5 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Nemčija zapravi kar pol milijarde evrov za otroške dodatke otrok v tujini

Piše: Ivan Šokić

Medtem, ko imajo Nemci težave s plačevanjem najemnine in računov za hrano se skoraj pol milijarde evrov v obliki otroških dodatkov steče v tujino.

Samo leta 2021 je Nemčija po podatkih zvezne agencije za zaposlovanje na tuje bančne račune nakazala za 459 milijonov evrov za otroške dodatke. Informacija je prispela v javnost zahvaljujoč zahtevi AfD. Leta 2020 so nemške oblasti v tujino nakazale 430 milijonov evrov. Za primerjavo, leta 2015 so v tujino za otroške dodatke Nemci nakazali “samo” 261 milijonov evrov.

Nemčija je marca 2022 finančno podpirala 328.985 otrok, ki ne živijo v Nemčiji. Še pred 12 leti je bilo takih primerov samo 95.093. Delež otrok v tujini – otroke migrantov, za katere z otroškimi dodatki skrbi Nemčija je od leta 2010 narasel za 345 odstotkov.

Vse to medtem, ko število tujcev v Nemčiji narašča. Trenutna statistika kaže, da je že vsak osmi prebivalec Nemčije tujec, te številke pa ne vključujejo potomce priseljencev. Nova leva vlada vztraja, da je za potrebe ohranjanja gospodarskega kolesja potrebno uvoziti še več poceni delovne sile, ki pa se je v zadnjih letih izkazala za pesek in ne olje za motor nemškega gospodarstva.

“V nekaterih Vzhodnoevropskih državah so otroški dodatki za dva otroka že sedaj enaki mesečni plači. Nemški davkoplačevalec, ki zaradi inflacije komaj plača najemnino v svoji domači državi, tega več ne razume,” je opozorila političarka AfD Renate Springer.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine