18.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Nemčija za leto 2020 napoveduje le še 1-odstotno gospodarsko rast – kaj to pomeni za Slovenijo?

Nemška vlada je znižala napoved gospodarske rasti za leto 2020. Namesto 1,5-odstotne zdaj pričakuje enoodstotno rast. Ta bo sledila že prej močno okleščeni letošnji krepitvi gospodarske dejavnosti. Napoved te ostaja pri 0,5 odstotka. 

 

Rast največjega evropskega gospodarstva bo v tem in naslednjem letu tako precej nižja od 1,4-odstotne krepitve BDP v letu 2018 in 2,2-odstotnega povečanja gospodarske dejavnosti v letu 2017. Večina analitikov ocenjuje, da je v minulem tretjem letošnjem četrtletju država zdrsnila celo v – sicer šibko – tehnično recesijo. “Čeprav so napovedi trenutno poslabšane, ne grozi gospodarska kriza,” je v sporočilu za javnost pomirljivo zapisal nemški gospodarski minister Peter Altmaier.

Medtem ko je izvozni sektor v eni največjih svetovnih izvoznic blaga pod močnim pritiskom zaradi negotovosti v zunanjem okolju, ki jih povzročajo predvsem trgovinske napetosti in negotovost glede razpleta izstopanja Združenega kraljestva iz EU, pa so gibanja domače porabe še vedno pozitivna. Še naprej rastejo zaposlovanje in dohodki, gradbeni sektor ostaja v polnem razmahu, je pojasnil minister.

Altmaier sicer na podlagi mednarodnih napovedi ocenjuje, da bo trenutno ohlajanje rasti v svetovni trgovini kmalu doseglo vrhunec, zunanje povpraševanje pa naj bi se v prihodnjem letu že začelo spet krepiti in tako spet dalo več vetra v jadra izvoznikom. V Nemčiji medtem kljub upočasnjevanju dinamike zaposlovanja še naprej raste število zaposlenih. To naj bi se do konca leta 2020 povečalo na 45,4 milijona. Obenem rastejo tudi plače in prek nekaterih davčnih razbremenitev tudi razpoložljivi dohodek gospodinjstev. Vse to ima še naprej spodbuden učinek na domačo porabo, je dodal minister.

Zadnje novice

Sorodne vsebine