15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Nemčija posredno priznala upravičenost kritik, ki jih je nanjo naslovil ameriški predsednik Trump – zvezi Nato je obljubila zvišanje obrambnega proračuna

Nemčija je zvezi Nato obljubila, da bo do leta 2024 povečala proračun za obrambo nad že napovedanih 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Berlin je severnoatlantski zvezi v torek predložil načrt o večjih vlaganjih v zvezno vojsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Ameriški predsednik Donald Trump je že večkrat izpostavil, da Nemčija ne izpolnjuje zavez zvezi Nato in za obrambo ne namenja dveh odstotkov BDP.

To zavezo sicer izpolnjuje le osem od 29 članic zavezništva, kar sproža številna nesoglasja zlasti med ZDA in evropskimi zaveznicami. ZDA po podatkih Nata za vojsko namenja 3,5 odstotka BDP.

Berlin trenutno za obrambo namenja le približno 1,24 odstotka svojega BDP, pred tem pa se je zavezal, da bo do leta 2024 namenil 1,5 odstotka BDP.

Kot po poročanju dpa izhaja iz dokumenta, trenutne številke pomenijo zvišanje obrambnega proračuna v desetletnem obdobju 2014-2024 za 80 odstotkov, in sicer s približno 33 na 60 milijard evrov. “To zvišanje naj bi se nadaljevalo tudi po letu 2024,” piše v dokumentu.

Po podatkih virov Nata naj te številke vseeno ne bi izpolnjevale pričakovanj poveljstva zveze v Bruslju, zagotovo pa ne izpolnjujejo pričakovanj ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Tako Bruselj kot Washington od Nemčije pričakujeta konkreten načrt, kako bo Berlin izpolnil cilje o krepitvi obrambnega proračuna.

V primeru Nemčije namreč že doslej ni bilo jasno, kako bo dosežen cilj 1,5 odstotka BDP do leta 2024, če bo leta 2022 po srednjeročnem načrtu dosežen le cilj 1,23 odstotka BDP. Nove nemške številke pa naj bi po poročanju dpa sprožile nadaljnje polemike, poroča dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine