22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Nemčija po napadu na Dunaju zaostrila nadzor na meji z Avstrijo

Nemčija je po terorističnem napadu, ki je v ponedeljek na Dunaju terjal štiri življenja, okrepila nadzor na meji z Avstrijo. Policija namreč še išče morebitne sostorilce napadalca, ki so ga v posredovanju ubili. Več pregledov na meji z Avstrijo sta že v ponedeljek uvedli Češka in Slovaška. V Italiji se bo sešel svet za nacionalno varnost.

Zaostren nadzor na meji je sedaj “taktična prednostna naloga” nemške zvezne policije, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil njen tiskovni predstavnik.

Da izvajajo naključne preglede na meji s sosednjo Avstrijo, če bi morebiti v njihovi smeri zbežal napadalec, je že v ponedeljek sporočila tudi Češka. V državi so tudi okrepili nadzor večjih judovskih poslopij.

Policijski nadzor na mejnih prehodih z Avstrijo je okrepila tudi Slovaška. “Uro po napadu smo na Slovaškem ukrepali. Na meji in na strateških lokacijah izvajamo nadzor. Smo tudi v stiku s partnerji iz okoliških držav,” je po poročanju slovaške tiskovne agencije Tasr dejal vodja slovaške policije Peter Kovarik.

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese je po napadu na Dunaju za danes sklicala svet za nacionalno varnost. Na srečanju, ki se ga bodo udeležili tudi predstavniki policije in obveščevalnih služb, bodo po napovedih ocenili razmere v Evropi in varnostno stanje v Italiji, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Po poročanju italijanskih medijev je pričakovati, da bodo po vsej Italiji poostrili varnostne ukrepe.

Avstrijska policija je sicer v posredovanju v ponedeljek ubila enega napadalca, a policija še vedno domneva, da je bilo storilcev več. Napadi naj bi namreč potekali na kar šestih lokacijah v mestu.

Nadaljuje se intenzivno iskanje in preiskava napada. Doslej so oblasti že ugotovile, da je bil ubiti napadalec simpatizer skrajne skupine Islamske država.

V napadu so bili ubiti štirje ljudje, dva moška in dva ženski. Ranjenih je bilo 17 ljudi, ki so utrpeli strelne in vbodne rane, življenje sedmih je ogroženo, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine