5.3 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Nemčija bo prihodnje leto namenila več za obrambo

Nemška vlada je danes na izrednem zasedanju potrdila osnutek proračuna za prihodnje leto, v okviru katerega bodo več namenili tudi obrambi. Čeprav bodo za obrambo namenili dodatne štiri milijarde evrov, bo skupen znesek še vedno manjši od cilja dveh odstotkov BDP, kar od članic Nata zahteva predsednik ZDA Donald Trump.

Nemški finančni minister Olaf Scholz je za obrambo prihodnje leto predvidel 42,9 milijarde evrov, kar je 1,31 odstotka bruto domačega proizvoda. Članice zveze Nato so si sicer zastavile cilj, da bodo do leta 2024 za obrambo namenjale dva odstotka BDP, od česar je Nemčija še vedno daleč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi glede na osnutke obrambnega proračuna v prihodnjih letih Nemčija najverjetneje ne bo dosegla dveh odstotkov BDP, saj bodo v prihodnje za obrambo na letni ravni namenili od 42,9 do 43,9 milijarde evrov, kar je manj kot 1,5 odstotka BDP.

Obrambna ministrica Ursula von der Leyen je pojasnila, da se bo obrambni proračun v primerjavi z letošnjim povečal za kar 11 odstotkov. Pred prihajajočim vrhom zveze Nato v Bruslju pa je komentirala, da ima Nemčija močne protiargumente glede ameriških zahtev po večjih obrambnih izdatkih.

Scholz je sicer prihodnje leto zaradi številnih načrtov koalicije zvišal proračun za nekaj milijard evrov in bo glede na osnutek znašal 356,8 milijarde evrov. Še vedno pa vztraja pri “črni ničli”, ko državni proračuni ni v “rdečem” minusu, ampak je uravnotežen, ali celo, kot v zadnjih letih nemški, beleži manjši presežek. Če mu uspe, bo to že šesto leto zapored.

Zadnje novice

Sorodne vsebine