7.7 C
Ljubljana
sobota, 2 marca, 2024

Nekdanji slovenski premier za vedno vpisan v zgodovino ukrajinskega naroda – poglejte, kako so se mu poklonili v Kijevu

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si), C. R. 

V Kijevu je bila včeraj s strani ukrajinskega predsednika Volodomirja Zelenskega odkrita plošča z imeni treh svetovnih voditeljev, ki so kot prvi po začetku vojne obiskali Ukrajino.

28. februarja je Putinova Rusija napadla sosednjo Ukrajino in ukrajinski narod se je moral postaviti zase. Ostali so sami proti nekajkrat večjemu sovragu, proti svetovni velesili, ki je do takrat veljala za nepremagljivo. Številni evropski in svetovni voditelji bi to državo namreč prepustili usodi, saj je veljalo, da bo Putin zavzel Kijev v treh dneh. Pa ni.

15. marec je bil dan, ko so sredi najhujše vojne vihre slovenski, poljski in češki predsedniki vlad povsem nenapovedano z vlakom prispeli v Kijev. In dali ukrajinskemu narodu največ kar lahko – prepotrebno upanje, da v težavah niso sami. Janez JanšaPetr Fiala, Mateusz Morawiecki in Jaroslaw Kaczyński so uhodili pot, po kateri so nato sledili ostali svetovni voditelji. Sledila je humanitarna, vojaška, gospodarska in druga pomoč, s pomočjo katere Ukrajinci uspešno botrujejo vojni že skoraj sedem mesecev.

Image

Obisk Janše v Kijevu pa je v takratni opoziciji in levih medijih naletel na pravi stampedo. Tanja Fajon se je dogodka lotila z lažmi, da ni usklajen z evropsko zunanjo politiko. Levičarski mnenjski voditelji so celo širile lažne novice, da do obiska v Kijevu sploh ni prišlo in da gre za zaroto. Njihova bolečina je bila neizmerna.

Za večno zapisani v aleji pogumnih
Danes so ukrajinske oblasti obisk ovekovečile s spominsko ploščo štirih velikih politikov na aleji pogumnih v Kijevu. Pri ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu se je namreč mudil poljski premier Mateusz Morawiecki, ob tej priložnosti pa sta odkrila tudi omenjeno ploščo.

Image

Foto: Twitter

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine