13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Nekdanji Macronov sodelavec priznal uporabo diplomatskih potnih listov

Nekdanji varnostnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona Alexandre Benalla je danes priznal, da je uporabljal diplomatska potna lista tudi po tistem, ko ni več delal za predsednika. Napovedal je, da ju bo vrnil v prihodnjih dneh.

Priznal je, da je morda s tem, ko je uporabljal potna lista, naredil napako. Je pa zagotovil, da ju je uporabljal zgolj za udobnejše potovanje, torej da je hitreje opravil postopke na letališčih. Ni pa jih uporabljal v poslovne namene.

Septembra je na zaslišanju v parlamentu zatrdil, da ju je julija, ko je bil odpuščen, pustil v Elizejski palači. Danes pa je za francoski časnik Le Journal du Dimanche priznal, da jih je oktobra dobil nazaj.

Francosko tožilstvo je sicer v soboto odprlo preliminarno preiskavo “zlorabe zaupanja”. V preiskavi bodo pod drobnogled vzeli tudi nezakonito uporabo uradnih dokumentov in druga morebitna kazniva dejanja.

“Zadovoljen sem, da bo lahko tožilstvo končalo govorice in namigovanja o meni,” je glede preiskave nekdanji Macronov sodelavec povedal za časnik, kot ga povzema francoska televizija BFMTV.

Benalla je bil julija odpuščen iz predsednikovega urada, potem ko se je na protestih ob 1. maju v policijski opravi znesel nad demonstranti. Proti njemu je bilo uvedenih več preiskav.

Zdaj se je znašel v novem škandalu, potem ko je preiskovalna skupina Mediapart v četrtek razkrila, da je v zadnjih tednih še vedno uporabljal diplomatski potni list za vstop v več afriških držav in Izrael, čeprav je bil odpuščen. V začetku decembra je obiskal Čad, kjer se je med drugim sestal s tamkajšnjim predsednikom Idrissom Debyjem. Navedbe medijev je sprva zanikal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine