9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Nekatere članice EU naj bi Merklovi dale soglasje za dogovor o vračanju migrantov

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi po informacijah nemškega časnika Die Welt ob robu vrhu EU, ki poteka v Bruslju, od nekaterih članic že dobila soglasje za dvostranske dogovore o vračanju registriranih migrantov. Za vsebino dogovorov bo odgovoren nemški notranji minister in predsednik Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer.

Med drugim so se z Nemčijo po informacijah Die Welta, ki navaja vire v bližini kanclerke, pripravljene pogajati Francija, Španija, Poljska in Danska.

Nad sklenitvijo dogovorov bo po načrtih Merklove bdel Seehofer, ki je kanclerki tovrstne dogovore postavil kot pogoj za umiritev notranjepolitičnega spora glede migracijske politike. Kot ocenjuje Die Welt, je Merklova tako Seehoferja postavila v težek položaj.

Merklova se je ob robu vrha v Bruslju danes sestala s premierjema Grčije in Španije, Aleksisom Ciprasom in Pedrom Sanchezom, podrobnosti tristranskega srečanja zaenkrat še niso znane. Že v četrtek se je v svojih naporih, da bi sklenila dvostranske dogovore s članicami EU glede zajezitve sekundarnih gibanj prosilcev za azil, sestala z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem.

Evropski voditelji so danes zgodaj zjutraj po maratonskih in kaotičnih pogajanjih le dosegli dogovor o migracijah. Med drugim so dosegli dogovor o centrih za obravnavo migrantov zunaj EU in da bodo lahko članice prostovoljno vzpostavile centre tudi znotraj unije. Okrepili bi tudi varovanje zunanjih meja.

Vprašanje, ali bodo sklepi z vrha zadostovali, da bo CSU zakopala bojno sekiro v sporu s sestrsko Krščansko-demokratsko unijo (CDU), pa ostaja odprto. Seehofer je namreč pred vrhom grozil, da bo na meji z julijem začel zavračati migrante, ki so že registrirani v drugi članici EU, če Merklova ne bo našla evropske rešitve.

Na sklepe vrha EU glede migracijske problematike se Seehofer zaenkrat ni želel odzvati. Kot so sporočili z nemškega notranjega ministrstva, se želi minister najprej sestati s kanclerko in drugimi sodelujočimi na vrhu, preden bo podal svoje mnenje. Podobno nevtralno se je odzval njegov strankarski kolega in vodja deželne vlade na Bavarskem Markus Söder, ki pa želi z izjavami počakati do zaključka vrha.

Medtem pa je vodja poslanske skupine CSU v bundestagu Alexander Dobrindt komentiral, da kljub sklepom še ne morejo opustiti ideje o nacionalnih ukrepih v boju proti sekundarnim migracijam.

CSU naj bi sicer v nedeljo odločala, ali dogovor na vrhu EU zadostuje ali bodo začeli ukrepati proti sekundarnim migracijam. Pred tem naj bi se v soboto sestala Merklova in Seehofer.

Zadnje novice

Sorodne vsebine