11.4 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Ne samo v Kataloniji, trese se tudi na Škotskem: tamkajšnja premierka za nov referendum o neodvisnosti Škotske naslednje leto

Škotska premierka Nicola Sturgeon je v torek dejala, da želi naslednje leto izvesti drugi referendum o neodvisnosti Škotske od Združenega kraljestva. “Moj poziv je, da se referendum naslednje leto mora zgoditi,” je dejala na konferenci Škotske nacionalne stranke (SNP) in dodala, da pravne priprave že potekajo.

 

Sturgeonova je na letni konferenci SNP v Aberdeenu poudarila, da je “brez dvoma” napočil čas, da se volivcem ponudi možnost odločitve, saj se Škotska sooča z možnostjo izstopa iz unije proti svoji volji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Škotska je, v nasprotju z Anglijo in Walesom, na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU leta 2016 podprla obstanek v EU.

Škotski volivci so na referendumu leta 2014 glasovali proti neodvisnosti, vendar pa je brexit to vprašanje ponovno postavil na agendo. Kot je dejala Sturgeonova, so se po referendumu o članstvu Združenega kraljestva v EU leta 2016 “pomembno in bistveno” spremenile okoliščine, ki po njenem omogočajo še en referendum o neodvisnost Škotske.

“Pred koncem leta bom zahtevala prenos oblasti, kar bo zakonitost referenduma postavilo zunaj kakršnega koli dvoma,” je poudarila. Vlada v Edinburghu mora namreč od britanskega parlamenta v Londonu dobiti dovoljenje za drugi razpis referenduma o neodvisnosti.

V Londonu ponovnemu referendumu o neodvisnosti nasprotujejo, to stališče je po poročanju AFP ponovil tudi tiskovni predstavnik premierja Borisa Johnsona. “Referendum, ki je na Škotskem že potekal, je enkratni dogodek v generaciji,” je dejal.

Sturgeonova je poudarila, da bi bil brexit “katastrofa”. Ne glede na to, ali bo Združeno kraljestvo iz EU izstopilo z dogovorom ali brez njega, pa “noben od teh scenarijev ni v interesu Škotske”, je dejala.

Škotska premierka je doslej že večkrat napovedala, da bodo v primeru izstopa Velike Britanije iz EU v roku dveh let na Škotskem organizirali referendum o neodvisnosti.

Poslanci škotskega parlamenta so leta 2017 podprli zahtevo za referendum, vendar pa je tedanja britanska premierka Theresa May ocenila, da “ni čas” za razpravo o novem glasovanju o neodvisnosti Škotske.

Kot je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil Sunday Times Scotland, zdaj 50 odstotkov škotskih volivcev podpira neodvisnost. Več deset tisoč zagovornikov neodvisnosti je v soboto na shodu v Edinburgu zahtevalo nov referendum.

Zadnje novice

Sorodne vsebine