11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Ne boste verjeli: makedonski socialistični režim sodi pripadnikom VMRO-DPMNE in jih obravnava kot teroriste!

Na sodišču v Skopju so danes začeli sojenje trideseterici, obtoženi vpletenosti v dogodke v makedonskem parlamentu 27. aprila lani, ko je prišlo do nasilnega vdora podpornikov stranke VMRO-DPMNE v parlament. Bremenijo jih terorističnega ogrožanja ustavnega reda in varnosti.

 

Pred sodiščem se je danes zbralo okoli sto ljudi in izrazilo podporo obtoženim. Med drugim so prepevali makedonsko himno in vzklikali Evropa mafija in Nato fašisti. Poslopje sodišča so zavarovali policisti.

Med obtoženimi so poslanci, umetniki, uslužbenci notranjega ministrstva in varnostnih služb ter varnosti v parlamentu. Enajst obtoženih je v priporu, trinajst v hišnem priporu, za osmerico pa veljajo preventivni ukrepi, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Makedonsko tožilstvo je za 30 moških obtožnico vložilo marca. Notranji minister Oliver Spasovski pa je danes povedal, da preiskava dogodkov 27. aprila še ni zaključena. Na vprašanje, zakaj še niso nič bližje odkritju organizatorjev vdora v sobranje, je odgovoril, da intenzivno preučujejo dejstva in zbirajo dokaze.

Nasilni incident v makedonskem parlamentu se je zgodil 27. aprila po izvolitvi Talata Xhaferija za predsednika sobranja. Kot je znano, so albanske stranke omogočile makedonskim socialistom, ki na volitvah sicer niso zmagali, da so oblikovali vlado. Slednjo vodi Zoran Zaev. Pri tem nečednem početju je bil seveda udeležen tudi George Soros in njegov kapital. Zaradi volilne goljufije je prišlo do izgredov, v nasilju je bilo ranjenih okoli 100 ljudi, med njimi 20 poslancev. Ranjen je bil tudi sedanji premier Zoran Zaev, ki je vodenje vlade prevzel po nasilnih dogodkih, v začetku junija lani. VMRO-DPMNE pa je po več kot desetih letih na oblasti postala opozicijska stranka.

Ne glede na vse to pa se je podoben scenarij zgodil tudi v Sloveniji, saj je tudi pri nas oblast prevzela stranka, ki je bila na drugem mestu. Le da do nasilnih izgredov ni prišlo …

Zadnje novice

Sorodne vsebine