15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Nato začel največjo vajo po hladni vojni

Zveza Nato je danes na Norveškem začela vajo Trident Juncture oz. Trojni stik. Gre za največjo vajo zavezništva po koncu hladne vojne, na kateri sodeluje okoli 50.000 vojakov iz skupno 31 držav. Med njimi je tudi nekaj več kot 200 Slovencev. Vajo pozorno spremljajo tudi v Moskvi. Predsednik Vladimir Putin je že napovedal nove posodobitve vojske.

Trojni stik se je danes začel minuto čez polnoč, ko je skupno poveljstvo nad okoli 50.000 zavezniškimi vojaki, 250 letali, 10.000 tanki in oklepniki ter 65 ladjami, med njimi tudi ameriško letalonosilko Harry S. Truman, prevzel ameriški admiral James G. Foggo, sicer poveljnik združenega poveljstva Nata v Neaplju.

Vojaki 31 zavezniških in partnerskih držav se bodo naslednja dva tedna urili za sodelovanje v kolektivni obrambi. Vaja se bo do 7. novembra odvijala po izmišljenem scenariju na Norveškem in bližnjem območju severnega Atlantika in Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske. Potekala bo v zraku, na kopnem in na morju.

Po scenariju bodo zavezniki razdeljeni v dve skupini – “južne sile” z brigadami iz Nemčije, Italije in Velike Britanije ter “severne sile” z norveškimi, kanadskimi, švedskimi in ameriškimi silami. Najprej bodo severne sile napadle južne, nato obratno.

Slovenski vojaki bodo sodelovali v južnih silah. Skupno slovenski kontingent šteje 241 pripadnikov, slovenskim vojakom pa se je pridružil tudi črnogorski vod 33 vojakov.

Na Norveško je sicer odšel del slovenskih sil v najvišji stopnji pripravljenosti skupaj s helikopterjem za medicinsko evakuacijo, motorizirana četa s pridodanim črnogorskim vodom ter transportnim helikopterjem. Prisotni pa bodo tudi vojaški policisti in enota za podporo.

Cilj vaje je zagotoviti sposobnost operativnega sodelovanja in odgovora na grožnjo iz katerekoli strani. Hkrati je namenjena odvračanju potencialnih nasprotnikov, ki bi si drznili preizkusiti delovanje 5. člena Severnoatlantske pogodbe, da je napad na eno članico Nata napad na vse.

V Natu sicer opozarjajo, da to ne pomeni urjenja proti Rusiji, vendar pa v Moskvi vajo pozorno spremljajo že od priprav naprej. Ruski predsednik Putin danes sicer Natove vaje ni neposredno omenil, je pa dan začetka vaje izkoristil za napoved dodatne modernizacije ruske kopenske vojske in mornarice. Podrobnosti ni navedel, je pa poudaril, da bo težišče te modernizacije slonelo na uvajanju naprednih orožij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Rusija ne ogroža nikogar. Obveznosti na področju mednarodne varnosti in nadzora oborožitve striktno izpolnjujemo,” je poudaril Putin in dodal, da je Rusija “vedno odprta” za konstruktivno partnerstvo. “Hkrati je naša dolžnost, da naredimo vse potrebno za ustrezno zavarovanje domovine pred potencialnimi grožnjami,” je poudaril Putin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine